Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

18. 02. 2021. 20:19 8

AFP: SPC izabrala novog patrijarha bliskog vlastima

Srpska pravoslavna crkva (SPC) izabrala je danas novog patrijarha bliskog srpskim vlastima, koji će zameniti Irineja, preminulog u novembru od koronavirusa, javila je agencija Frans pres.

SPC uživa značajan uticaj u Srbiji, balkanskoj zemlji u kojoj je ogromna većina od sedam miliona stanovnika pravoslavne vere.

Novi patrijarh je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije za kojeg se govori da je blizak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i pokojni patrijarh Irinej.

- U pitanju je neko ko je već dugo blizak vlastima, blizak premijerki Ani Brnabić i blizak Vučiću - rekao je Frans presu analitičar Draško Đenović.

Njegov izbor dolazi u trenutku kada su Srbija i Kosovo pod pritiskom američkog predsednika Džozefa Bajdena i Evropske unije (EU) da nastave zaustavljeni dijalog o normalizaciji odnosa, 13 godina pošto je ta pokrajina proglasila nezavisnost koju Beograd ne priznaje.

Frans pres ocenjuje da bi novi patrijarh mogao da bude "fleksibilniji" od prethodnika o Kosovu, koji je za SPC kolevka srpskog pravoslavlja.

Đenović, koji je rekao da je Porfirije, rođen 1961. godine, "mlad patrijarh", izrazio je očekivanje da će njegovi stavovi "biti umereniji od stavova prethodnika, zbog čega je i Vučić želeo njegov izbor".

- Stariji episkopi personifikuju tvrde stavove na Kosovu... Situacija je sasvim drugačija među mladim episkopima koji žive u 21. veku - rekao je analitičar.

Frans pres je podsetio da se SPC u jednom trenutku protivila Vučićevoj ideji o razmeni teritorije u cilju rešavanja kosovskog pitanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati