Društvo i ekonomija

[ Izvor: Jasno.me ]

12. 02. 2021. 19:43 14

BUNT Joanikije protiv izbora patrijarha u Hramu!

Episkopi Srpske pravoslavne crkve (SPC) - budimljansko-nikšićki Joanikije, žički Justin, požarevačko-braničevski Ignjatije i raško-prizrenski Teodosije zahtevali su u pismu da izbor novog patrijarha, koji je zakazan za 18. februar, ne bude održan u kripti Spomen hrama Svetog Save.

Kako navodi portal jasno.me, njih četvorica su u pismu Svetom arhijerejskom sinodu SPC naveli da je razlog to što je Hram Svetog Save pokriven kamerama, pa tajnost glasanja ne bi bila garantovana.

- Imajući u vidu da je Sveti arhijerejski sinod zakazao održavanje Sabora za izbor novog patrijarha naše crkve 18. februara ove godine, osećamo za potrebno da Svetom arhijerejskom sinodu izrazimo našu zabrinutost zbog informacija da postoji mogućnost da zasedanje Sabora, umesto u zgradi Patrijaršije, bude održano u kripti Hrama Svetog Save - navodi se u pismu koje su uputili ovom crkvenom telu episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, žički Justin i episkop braničevski Ignatije Midić.

Oni su naveli da imaju razumevanja za trenutnu epidemiološku situaciju, navodeći da su svesni da je ona veoma ozbiljna, ali da bi u održavanje Sabora van zgrade Patrijaršije bilo neadekvatno.

- U ovom trenutku održavanje Svetog arhijerejskog sabora, van zgrade Patrijaršije, posebno na mestu koje je inače pokriveno kamerama i gde nema odgovarajućih uslova za privatnost koja je neophodna za održavanje tako važnog događaja, bilo potpuno neadekvatno. Zato smo mišljenja i tražimo da se Sveti arhijerejski sabor održi u zgradi Patrijaršije. Odgovorno tvrdimo da u paraklisu Svetog Simeona Mirotočivog ima dovoljno prostora da se obezbede potrebni epidemiološki uslovi za održavanje skupa kakav je izborni Sabor naše Crkve. Time se ne bi menjala višedecenijska praksa da se izborni sabori održavaju u samom sedištu Patrijaršije, kako to i priliči i postoje mnogo diskretniji i bolji uslovi. Na ovaj način bile bi uklonjene i sve druge sumnje i eventualne spekulacije oko održavanja izbornog Sabora - poručili su episkopi SPC.

Da podsetimo, kako je Direktno.rs prvi javio, Sinod SPC je odlučio da se novi patrijarh prvi put bira u kripti Spomen hrama Svetog Save, dok bi vladike bile smeštene u hotelu "Hilton", zbog čega su se crkvena lica pobunila.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati