Društvo i ekonomija

M. Z.

27. 01. 2021. 16:47 1

"Da li su kineskoj kompaniji predati i stanovi u kojima žive rudari iz Majdanpeka?"

Aktivisti Pokreta "1 od 5 miliona" predali su danas Ministarstvu rudarstva i energetike zahtev za pristup informaciji od javnog kojim su tražili uvid u listu nepokretnosti koje je kineska kompanija "Ziđin" dobila prilikom potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu sa Srbijom. Takođe, tražili su i informaciju o tome da li rudnici u Majdanpeku i Boru plaćaju tim gradovima taksu na ime eksploatacije rude.

- Problem koji je poslednjih meseci postao urgentan u Majdanpeku, jeste problem vlasništva nad stanovima koje je svojevremeno izgradio Rudnik bakra u Majdanpeku, a u kojima već 30 godina žive rudarske porodice. Prilikom predaje večinskog vlasništva kineskom investitoru, postavilo se pitanje da li "Ziđin" polaže pravo na te stanove i da li to znači da će više stotina porodica ostati bez krova nad glavom - izjavio je Martin Bežinarević ispred Pokreta "1 od 5 miliona".

Kako ističu aktivisti "1 od 5 miliona", problem takse na eksploataciju rude na zemljištu Bora i Majdanpeka predstavlja vrlo jasnu naznaku da li je kineska kompanija došla u ova dva grada kao investitor ili kao zemljoposednik.

- Majdanpečani i Borani su izrazili veliku brigu po pitanju plaćanja takse na eksploataciju rude, ali i ekološke takse, navodeći da rudnik uopšte i ne plaća ove zakonske obaveze. Ukoliko se to bude ispostavilo kao tačno, onda je to jasan dokaz da je režim Aleksandra Vučića doslovno prodao cele gradove stranom investitoru, a stanovništvo tih gradova predstavio kao jeftinu radnu snagu - rekao je Bežinarević i dodao:

- Mi ne damo naše gradove i nikada nećemo odustati od borbe za njih - poručio je Bežinarević i dodao da će Majdanpek i Bor uskoro dobiti “vidno pojačanje u borbi protiv režima i ugnjetavanja od strane samoproklamovanih robovlasnika”.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati