Porodiljama NE SMEJU da budu smanjene naknade | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

25. 01. 2021. 15:39 0

Porodiljama NE SMEJU da budu smanjene naknade

Neplaćeni, već odloženi doprinosi u okviru državnih mera pomoći ne bi smeli da budu razlog za umanjenje naknada porodiljama. Ovo proizilazi iz Uredbe o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid-19.

Naime, član 5. pomenute Uredbe precizira da se ovako odloženi doprinosi smatraju - plaćenim.

- Doprinosi čije je odlaganje plaćanja odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom, kao i ostvarivanja prava u druge svrhe - stoji u članu broj pet ove Uredbe.

Obračun porodiljske naknade utvrđen je upravo kroz Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Njime je predviđeno da se naknada za porodilje utvrđuje na osnovu zarada primljenih tokom 18 meseci koji prethode otvaranju porodiljskog bolovanja, uz obavezan uslov da je poslodavac prethodno platio doprinose.

Portal Bebac je, podsetimo, ukazao da je država ponovo umanjila plate porodiljama, zbog toga što su poslodavci koristili mere države tokom pandemije i odložili plaćanje poreza i doprinosa. A neplaćeni doprinosi znače i smanjenje osnovice za obračun naknade koja se isplaćuje porodiljama.

- Uredba koja ima za cilj ublažavanje ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid-19 u velikoj meri će ugroziti egzistenciju trudnica i porodilja, čiji su poslodavci koristili ovu meru države - naveo je portal Bebac.

Premijerka Srbije takođe se oglasila ovim povodom, rekavši da "porodilje ne mogu biti kolateralna šteta" i da će problem, koji je nastao zbog umanjenja naknade porodiljama kod poslodavaca koji su koristili državne mere pomoći, biti rešen.

- To će biti ispravljeno, ja garantujem, hvala portalu "Bebac" koji nam je skrenuo pažnju, ministar finansija Siniša Mali već radi na rešavanju tog problema i biće ispravljeno u najkraćem roku - rekla je premijerka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bogat repertoar

Zoran Živković [24.02.2021.]


Video dana

Pozdrav sa Havaja

Anketa

Koji hit Đorđa Balaševića najviše volite?

Rezultati