Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

25. 01. 2021. 15:39 0

Porodiljama NE SMEJU da budu smanjene naknade

Neplaćeni, već odloženi doprinosi u okviru državnih mera pomoći ne bi smeli da budu razlog za umanjenje naknada porodiljama. Ovo proizilazi iz Uredbe o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid-19.

Naime, član 5. pomenute Uredbe precizira da se ovako odloženi doprinosi smatraju - plaćenim.

- Doprinosi čije je odlaganje plaćanja odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom, kao i ostvarivanja prava u druge svrhe - stoji u članu broj pet ove Uredbe.

Obračun porodiljske naknade utvrđen je upravo kroz Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Njime je predviđeno da se naknada za porodilje utvrđuje na osnovu zarada primljenih tokom 18 meseci koji prethode otvaranju porodiljskog bolovanja, uz obavezan uslov da je poslodavac prethodno platio doprinose.

Portal Bebac je, podsetimo, ukazao da je država ponovo umanjila plate porodiljama, zbog toga što su poslodavci koristili mere države tokom pandemije i odložili plaćanje poreza i doprinosa. A neplaćeni doprinosi znače i smanjenje osnovice za obračun naknade koja se isplaćuje porodiljama.

- Uredba koja ima za cilj ublažavanje ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid-19 u velikoj meri će ugroziti egzistenciju trudnica i porodilja, čiji su poslodavci koristili ovu meru države - naveo je portal Bebac.

Premijerka Srbije takođe se oglasila ovim povodom, rekavši da "porodilje ne mogu biti kolateralna šteta" i da će problem, koji je nastao zbog umanjenja naknade porodiljama kod poslodavaca koji su koristili državne mere pomoći, biti rešen.

- To će biti ispravljeno, ja garantujem, hvala portalu "Bebac" koji nam je skrenuo pažnju, ministar finansija Siniša Mali već radi na rešavanju tog problema i biće ispravljeno u najkraćem roku - rekla je premijerka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati