Društvo i ekonomija

[ Izvor: Kossev ]

21. 01. 2021. 19:38 0

Direktor Trepče: Nije bilo ekološke katastrofe

Nedavno izlivanje jalovine u reku Ibar nije proizvelo ekološku katastrofu niti bilo kakvo zagadjenje u širem području vodotoka nizvodno od Leposavića već su "mediji i zlonamerni pojedinci napumpali stvar do neslućenih razmera", izjavio je generalni direktor Rudarsko-hemijsko-metalurškog kombinata Trepča Jovan Dimkić.

Kako je preneo portal Kossev, Dimkić je na konferenciji za novinare predstavio više izveštaja o akcidentu od 17. januara, uključujući i nalaze Higijenskog zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice, Nezavisne komisije za rude i minerale iz Prištine kao i izveštaj stručnjaka iz Bora koji su obavili inspekciju na mestu izlivanja jalovine.

- Mi imamo vrlo detaljne rezultate (uzoraka) sa desetak mesta, dva ili tri dana koji su uzimani. I juče su uzeti uzorci ispitivanja vode u reci Ibar i u opštini Raška na nekoliko mesta i svi oni pokazuju da se ne radi ni o kakvom zagađenju koje je prouzrokovano ovim događajem - kazao je Dimkić.

 

Po njegovim rečima, vodotok Ibra je „blago kontaminiran“ u granicama dozvoljenog, ali ne zbog tog akcidenta.

- Na osnovu mišljenja ne jedne stručne ekipe, nego više njih, ovlašćenih ljudi i nadležnih inspekcija, izveo bih jedan zaključak, a to je da na osnovu svih naših saznanja i dosadašnjih analiza, kao i izveštaja stručnih i nadležnih ekipa koje sam napomenuo, možemo da kažemo da izlivanje jalovine iz jalovišta u Leposaviću nije prouzrokovalo nikakvu ekološku katastrofu ili bilo kakvo zagađenje u širem području nizvodno u vodotoku reke Ibar - kazao je generalni direktor Trepče.

Dodao je da očekuje da će proizvodnja rude u blizini akcidenta biti nastavljena za dva dana, „čim bude brana ojačala, odnosno proširio gornji obod“.

Deo jalovišta kombinata Trepča obrušio se u nedelju u reku Ibar kod Leposavića, pošto je popustio privremeni zemljani bedem oko deponije industrijskog otpada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati