Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

21. 01. 2021. 10:34 3

TIHI UBICA NIŠLIJA: Udišu najzagađenijii vazduh za dve godine!

Vazduh koji su građani Niša udisali tokom minulog popodneva i noći najzagađeniji je u protekle dve godine, pokazuju merenja Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija PM10 čestica u 18 časova iznosila je 341,9 mikrograma po metru kubnom, što je skoro sedam puta više od dozvoljene vrednosti, a koncentracija PM2,5 čestica bila je 337 mikrograma, što je trinaest i po puta više od dozvoljene vrednosti.

Niš je sinoć oborio sopstveni neslavni rekord, postignut 4. januara 2020. godine, kada je koncentracija PM10 čestica iznosila 333 mikrograma po metru kubnom.


U periodu od 2011. godine do 2018. godine maksimalna izmerena koncentracija PM10 čestica u Nišu bila je 257 mikrograma po metru kubnom.

Građani Niša sinoć su na društvenim mrežama delili podatke međunarodnih organizacija koje mere kvalitet vazduha, a koji su pokazivali da je Niš bio grad sa najzagađenijim vazduhom na planeti.

Po mišljenju stručnjaka, razloge za ekstremno zagađenje vazduha u Nišu treba tražiti u činjenici da se individualnim ložištima zagreva 50 odsto domaćinstava i da u gradu postoji veliki broj ustanova koje za grejanje još koriste lož ulje, mazut i ugalj.
Razloge treba tražiti, govore stručnjaci, i u sve intenzivnijem saobraćaju i sve većem broju vozila u gradu.

Prema podacima Policijske uprave, 2018. godine u Nišu su registrovana 82.033 vozila, što je za 18.500 više nego 2008. godine.
Lekari savetuju da, dok problem zagađenja ne bude rešen, građani, posebno osetljive kategorije stanovništva ostanu u svojim kućama kada su povećane koncentracije PM čestica, a to je uglavnom u večernjim i ranim jutarnjim satima.

Povećane koncentracije čestica PM10, prema rečima lekara predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, a još veću opasnost predstavljaju čestice veličine 2,5 mikrona jer mogu da dođu do najdubljih delova pluća.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Rešenje za KZN

Zoran Živković [26.01.2022.]


Anketa

Šta će biti sa Rio Tintom?

Rezultati

Video dana

Ispit za kurira-dostavljača