Društvo i ekonomija

M. Ž. [ Izvor: Istmedia ]

19. 01. 2021. 11:45 3

ŠTA STE ČEKALI? Sindikat: Ziđin krši ugovore i propise

Dve godine smo bili na ulici, blokirali kapiju, blokirali inspektorijat, obraćali se ministarstvima, medijima stranim i domaćim, podneli Krivičnu prijavu, jurili Dolovac, vređali su nas, razvlačili po medijima, pretili nam... Gde ste bili to vreme sram vas bilo - napisala je predsednica Inicijativnog odbora stranke slobode i pravde u Boru Irena Živković, povodom toga što se sindikat "Nezavisnost" kompanije "Ziđin Koper" tek sada oglasio i uputio pismo Ministarstvu rudarstva i energetike i Ministarstvu privrede od kojih očekuju hitno pokretanje postupka kontrole primene Ugovora o strateškom partnerstvu, a povodom nacrta novog Kolektivnog ugovora koga su ocenili "krajnje nepristojnim".

O problemima radnika Ziđina, kao i enormnom zagađenju vazduha koje ova kompanija prouzrokuje, građani Bora i aktivisti govore već duže vreme.

Sindikat "Nezavisnost" istakao je da očekuje hitno pokretanje postupka kontrole primene Ugovora o strateškom partnerstvu u skladu sa zakonskim i ugovornim obavezama koje ima strateški partner "Ziđin".

"Radi boljeg razumevanja, obaveštavamo vas o sledećem kršenju Kolektivnog ugovora, propisa i svih moralnih kodeksa:

- Suprotno odredbama Kolektivnog ugovora, poslodavac je prilikom ponude velikog broja Aneksa ugovora o radu u cilju stvaranja uslova za smanjenje zarada izbrisao koeficijenat radnog mesta koji je sastavni deo obračuna zarada;

- Zarada zaposlenih se protivzakonito umanjuje tako što se bez odgovarajućeg rešenja o prekovremenom radu ili o preraspodeli radnog vremena ne vrši isplata zarade prema broju efektivnih sati rada u toku meseca;

- Zaposleni se pozivaju na razgovore u četiri oka i vrši psihološki pritisak da sami raskinu radni odnos i odu u prevremenu penziju sa značajnim trajnim umanjenjem penzije iako imaju pravo da rade do svoje 65. godine života. Ukoliko na takvu nepristojnu ponudu ne pristanu tada im se dostavlja Aneks ugovora o radu za rad na izmišljenim radnim mestima „vrtlar i poljoprivrednik“ sa najnižom i ponižavajućom zaradom, omalovažavajući tako i njihovu stručnu spremu.

- Smanjenje broja zaposlenih srpskog državljanstva usled psiholoških pritisaka za prevremeni odlazak u penziju, koristi se kao slobodan prostor za zapošljavanje kineskih državljana;

- Prisutni su i mnogobrojni pokušaji nepoštovanja odluke Vlade Republike Srbije koja se odnosi na primenu procenta uvećanja minimalne cene koji je od uticaja i na povećanje zarada zaposlenih prema važećem Kolektivnom ugovoru", navedeno je u pismo sindikata "Nezavisnost".

Navedeno je takođe i da ovakvo nerazumno ponašanje menadžmenta Ziđina nije u skladu sa ostvarenim značajno dobrim rezultatima u proizvodnji bakra i ostalih proizvoda, naročito zlata u prethodnoj godini.

- Savesnim i marljivim radom zaposlenih, kompanija je u 2019. godini ostvarila dobit od oko 30 miliona dolara što je i objavljeno u medijumima i u "Kolektivu" kao glasilu kompanije - navodi se.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati