ŠTA STE ČEKALI? Sindikat: Ziđin krši ugovore i propise | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

M. Ž. [ Izvor: Istmedia ]

19. 01. 2021. 11:45 3

ŠTA STE ČEKALI? Sindikat: Ziđin krši ugovore i propise

Dve godine smo bili na ulici, blokirali kapiju, blokirali inspektorijat, obraćali se ministarstvima, medijima stranim i domaćim, podneli Krivičnu prijavu, jurili Dolovac, vređali su nas, razvlačili po medijima, pretili nam... Gde ste bili to vreme sram vas bilo - napisala je predsednica Inicijativnog odbora stranke slobode i pravde u Boru Irena Živković, povodom toga što se sindikat "Nezavisnost" kompanije "Ziđin Koper" tek sada oglasio i uputio pismo Ministarstvu rudarstva i energetike i Ministarstvu privrede od kojih očekuju hitno pokretanje postupka kontrole primene Ugovora o strateškom partnerstvu, a povodom nacrta novog Kolektivnog ugovora koga su ocenili "krajnje nepristojnim".

O problemima radnika Ziđina, kao i enormnom zagađenju vazduha koje ova kompanija prouzrokuje, građani Bora i aktivisti govore već duže vreme.

Sindikat "Nezavisnost" istakao je da očekuje hitno pokretanje postupka kontrole primene Ugovora o strateškom partnerstvu u skladu sa zakonskim i ugovornim obavezama koje ima strateški partner "Ziđin".

"Radi boljeg razumevanja, obaveštavamo vas o sledećem kršenju Kolektivnog ugovora, propisa i svih moralnih kodeksa:

- Suprotno odredbama Kolektivnog ugovora, poslodavac je prilikom ponude velikog broja Aneksa ugovora o radu u cilju stvaranja uslova za smanjenje zarada izbrisao koeficijenat radnog mesta koji je sastavni deo obračuna zarada;

- Zarada zaposlenih se protivzakonito umanjuje tako što se bez odgovarajućeg rešenja o prekovremenom radu ili o preraspodeli radnog vremena ne vrši isplata zarade prema broju efektivnih sati rada u toku meseca;

- Zaposleni se pozivaju na razgovore u četiri oka i vrši psihološki pritisak da sami raskinu radni odnos i odu u prevremenu penziju sa značajnim trajnim umanjenjem penzije iako imaju pravo da rade do svoje 65. godine života. Ukoliko na takvu nepristojnu ponudu ne pristanu tada im se dostavlja Aneks ugovora o radu za rad na izmišljenim radnim mestima „vrtlar i poljoprivrednik“ sa najnižom i ponižavajućom zaradom, omalovažavajući tako i njihovu stručnu spremu.

- Smanjenje broja zaposlenih srpskog državljanstva usled psiholoških pritisaka za prevremeni odlazak u penziju, koristi se kao slobodan prostor za zapošljavanje kineskih državljana;

- Prisutni su i mnogobrojni pokušaji nepoštovanja odluke Vlade Republike Srbije koja se odnosi na primenu procenta uvećanja minimalne cene koji je od uticaja i na povećanje zarada zaposlenih prema važećem Kolektivnom ugovoru", navedeno je u pismo sindikata "Nezavisnost".

Navedeno je takođe i da ovakvo nerazumno ponašanje menadžmenta Ziđina nije u skladu sa ostvarenim značajno dobrim rezultatima u proizvodnji bakra i ostalih proizvoda, naročito zlata u prethodnoj godini.

- Savesnim i marljivim radom zaposlenih, kompanija je u 2019. godini ostvarila dobit od oko 30 miliona dolara što je i objavljeno u medijumima i u "Kolektivu" kao glasilu kompanije - navodi se.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bogat repertoar

Zoran Živković [24.02.2021.]


Video dana

Kad dobro naoštriš mač

Anketa

Koji hit Đorđa Balaševića najviše volite?

Rezultati