Društvo i ekonomija

R. Ć.

18. 01. 2021. 12:05 5

Zašto SPC pravi podelu na podobne i nepodobne!

Posle smrti patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija, u crkvi se ostatak Sinoda SPC "podelio" na one koji su bliski aktuelnom režimu i one koji kritikuju stanje u državi. Intervjui vladike Grigorija i vladike Hrizostoma, koji predsedava Sindom do izbora novog patrijarha nisu dobro prihvaćeni od strane drugih vladika, bliskih Vučiću i SNS-u. Čini se da je posredi određena "podela" u srpskoj crkvi.

Spekulacije o "podeli" u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu novina. U javnosti su se više puta pominjala imena vladike Irineja Bulovića i episkopa Porfirija Perića kao onih koji blagonaklono gledaju na aktuelni režim i u dobrim odnosima su sa Aleksandrom Vučićem. Izvori bliski Crkvi upravo smatraju da su dvojica pomenutih vladika ti koji trenutno "upravljaju" iz senke u Sinodu. 

Nedavni božićni intervju vladike Grigorija u kom je najavio da će raditi na tome da skupi 30 ili 300 mladih ljudi koji su spremni da se žrtvuju za Srbiju, izazvao je pravu "pometnju" javnosti, ali i u redovima Srpske pravoslavne crkve. Čak se i Sinod SPC ogradio od izjava Grigorija, ocenivši ih kao "isključivo političkog, čak i stranačkog karaktera".

Da je u pitanju zadovoljavanje interesa režima, a ne objektivna ocena i zabrinutost Sinoda po pitanju Grigorijevog "političkog" delovanja, govori u prilog činjenica da se Sinod nije ograđivao od izjava drugih vladika, kada oni hvale vlast. Nije se ogradio ni od sekretara Eparhije Bačke Vladana Simića, kada isti nije pustio novinarsku ekipu N1 da uđe u portu crkve u Srbobranu i izveštava o godišnjici Racije u Bačkoj. Episkop bački je upravo vladika Irinej Bulatović. 

Sinod se nije ogradio ni od u najmanju ruku bizarne izjave vladike Sergija koji za Vučića kaže:

- Dok god raspinju Aleksandra Vučića, znam da nam je dobro krenulo, da nam ide, da smo tu gdje jesmo. Kad ućute, znaću da nije kako treba, da nestajemo i da nas neće biti. Vučićevo raspeće je naše vaskrsenje - kazao je vladika, a takva izjava od strane Sinoda nije protumačena kao politička.

Najnoviji intervju vladike Hrizostoma u kom kaže da je SPC "potcenila koronavirus koji je ubio poglavara, Amfilohija, sveštenstvo" po svemu sudeći takođe nije podoban za "Sinod SPC", odnosno za struju u Sinodu blisku Aleksandru Vučiću, pa se nije našao na zvaničnom sajtu Crkve. Moguće da problem nije toliko u izjavi, već u mediju koji je intervju radio, a koji nije režimski, pa samim tim nije ni podoban. Zato jeste podoban intervju vladike Porfirija, dat za jedan režimski medij, pa se zbog toga nalazi na sajtu Crkve. 

U SPC je uvek bilo različitih mišljenja i različitih pogleda na određene teme, a i aktuelnu političku situaciju. Čak su i dve najbitnije ličnosti Crkve, patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije, koji su nažalost izgubili bitku protiv koronavirusa, imali dijametralno suprotne stavove povodom nekih pitanja, i to je sasvim u redu. Nije u redu to da se pravi podela na podobne i nepodobne, pogotovu sada, kada Crkva treba da postavi novog patrijarha i mitropolita, dve, kao što je već rečeno, najvažnije ličnosti u Crkvi, barem što se hijerarhije tiče.

Ukoliko određene vladike mogu da daju hvalospeve Vučiću i ostatku vlasti, mogu i druge da imaju svoje mišljenje, ma koliko ono "bolelo" aktuelnu vlast. Nadamo se samo da će se stanje u Crkvi "smiriti" nakon izbora novog patrijarha i mitropolita, i da će se glas onih koji kritikuju podjednako čuti kao i glas onih koji hvale. Da se čuje barem u Crkvi, kad već ne može u medijima i državi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati