Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

14. 01. 2021. 18:36 3

Podneta krivična prijava protiv dekana Fakulteta tehničkih nauka

Protiv dekana Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Radeta Doroslovačkog (67) podneta je krivična prijava kriminalističkoj policiji zbog sumnje da je u periodu od 2012. do 2020. zloupotrebom svojih ovlašćenja oštetio fakultet za više miliona dinara, rekao je u razgovoru za portal N1 profesor FTN-a Ilija Tanackov, dodajući da je prijavu u ime grupe zaposlenih na fakultetu podnela advokat Jelena Zakonović.

Objašnjavajući razloge za podnošenje krivične prijave protiv dekana fakulteta, Tanackov navodi da je Doroslovački dolaskom na mesto dekana te visokoškolske ustanove 2012. godine zatekao na računu fakulteta 600 miliona dinara, da bi 2018. godine FTN bio u minusu od 300 miliona dinara, piše N1.

Gubitak fakulteta skoro milijardu dinara

- Za tih šest godina napravljena je razlika od čak 900 miliona dinara i to u minusu. Kako to da sa onih 600 miliona nismo skočili na milijardu i po, nego smo pali na minus 300 - pita se Tanackov.

Sagovornik portala N1 kaže da je Doroslovački 2009. godine osnovao Institut za ispitivanje medicinske opreme (IZIMO) u kojem je imao 40 odsto učešća, Fakultet tehničkih nauka je imao deset odsto, dok se sa pedeset odsto pojavio, kako kaže, izvesni Branislav Ivošević, dekanov poslovni partner.

Doroslovački je, nastavlja Tanackov, neposredno pre stupanja na dužnost dekana svoj udeo prebacio na svoju kćerku prof. dr Kseniju Doroslovački, zaposlenu na FTN-u, koja je u to vreme bila njegov asistent.

- Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji 2010. godine regulisani su uslovi zakupa prostorija između fakulteta i Instituta, cena je bila oko sto evra mesečno u dinarskoj protivvrednosti, bez ikakvih dodatnih troškova. Kada sam postavio pitanje plaćanja tog zakupa, iz ekonomske službe fakulteta dobio sam dopis br. 01-30/1, u kome je navedeno da IZIMO niti je plaćao niti treba da plaća zakup fakultetu - kaže Tanackov i dodaje da vrednost mesečnih zakupnina prelazi 450.000 dinara, što je, napominje, donja granica za pokretanje krivičnog postupka.

Podseća da su svi podaci o adresama i vlasništvu javni i dostupni na sajtu Agencije za privredne registre, gde je navedeno da je adresa Instituta IZIMO Trg Dositeja Obradovića broj 6, što je adresa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

- Drugi osnov za krivičnu prijavu je podatak da IZIMO više godina uzastopno ima gubitke prosečno oko dva miliona dinara godišnje, a neko redovno pokriva taj gubitak i tako iscrpljuje finansijske resurse fakulteta. Treći osnov je sumnja na zloupotrebu javne funkcije, kao i potencijalna utaja poreza - navodi Tanackov.

Sagovornik N1 sada očekuje reakciju tužilaštva i Odeljenja za privredni kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati