Društvo i ekonomija

Direktno.rs

14. 01. 2021. 15:13 1

"Vlast mora da shvati da je poljoprivreda žila kucavica"

U sveukupnom stanju naše poljoprivrede, koje varira od teškog do izrazito lošeg, u zavisnosti od toga koji segment agrara analiziramo, kao najveći problem ističem to što ministarstvo poljoprivrede, kako vidim i ministarstvo za selo ne prepoznaju činjenicu da je zdrava i jaka poljoprivreda krvotok zemlje poput Srbije, koja ima ogromne proizvodne ali i izvozne kapacitete, počev od povoljnog geografskog položaja, klime i plodnosti tla - rekao je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović.

Kako je dodao, jedan u nizu velikih problema za srpskog paora svakako je oglušavanje o brojna upozorenja, od kojih je neka i sam uputio ministru Nedimoviću na konferencijama koje održava ispred ministarstva, na vrlo tešku situaciju kada je u pitanju gorivo za poljoprivredu, nedovoljne subvencije za isto i cena koja je u konstantnom porastu.

- Za poljoprivrednike, potrošnja goriva ima veliki procenat u ukupnim sezonskim troškovima, pogotovo pred setvu. Ono zbog čega su srpski paori u nepovoljnijem položaju u odnosu na one iz okruženja jeste to što se njima vraća daleko veći iznos za utrošeno gorivo nego što je to slučaj u Srbiji, ali i zbog toga što zemljoradnici iz komšiluka uopšte ne plaćaju akcize na dizel.
Dakle, visoke akcize, obavezni PDV, a sa druge strane neprilagođene subvencije na kojima ministarstvo škrtari, odraz su nestabilne i neplanski vođene agrarne politike - rekao je Bulatović, i dodao:


- Primera radi, hrvatski poljoprivrednici koriste takozvani „plavi“ dizel, oslobođen akciza. Za hektar zemljišta, po podacima iz 2018. godine, dobijali su 100 litara dizel goriva, koje je koštalo 50 euro centi po litru. Još jedan uporedni podatak je i taj da Srbija obrađuje 1,6 miliona hektara, a Hrvatska nešto manje, 1,5 miliona hektara. Da se vlast ovog problema seti samo u kampanji, svedoči primer iz februara 2019. godine kada je predsednik Vučić u južnom Banatu obećao ponovno uvođenje subvencija za gorivo, te bitno poboljšanje stanja po ovom pitanju. Od tada je prošlo dve godine i setve, žetve, poskupljenja čak i svetska pandemija, pa ja u ime svih paora Srbije pitam – gde je poboljšanje stanja i da li mislite da se ono da poboljšati neadekvatnim subvencijama, ako znamo da jeftinije gorivo od nas imaju zemlje poput Nemačke, Slovenije, Španije, Austrije, Rusije.. 20 dinara po litru, za 60 litara po hektaru, za najviše 20 hektara obradivog tla nije pomoć poljoprivredi već bacanje prašine u oči - rekao je.

Prema njegovim rečima, da bi se agrar pomakao sa mrtve tačke na kojoj sada stoji, vlast mora shvatiti da je poljoprivreda žila kucavica, a da bogato selo nije tekovina prošlog veka, već osnovna ćelija razvoja poljoprivredne zemlje kakva je Srbija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati