"Ziđin" sprema smanjenje plata i beneficija | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

13. 01. 2021. 15:17 12

"Ziđin" sprema smanjenje plata i beneficija

Sindikat "Nezavisnost" u kompaniji Ziđin kuper Bor upozorio je danas da po novom kolektivnom ugovoru poslovodstvo te kompanije planira ukidanje brojnih beneficija zaposlenima, umanjenje cene noćnog rada i ukidanje regresa. Tu "ponudu" je sindikat ocenio kao "nepristojnu i neprihvatljivu".

Većinski vlasnik borske kompanije je kineski Ziđin, sa 63 odsto vlasništva, dok država Srbija ima udeo od 37 odsto.

Sindikat "Nezavisnost" je obavestio da je 4. januara otpočeo pregovore o zaključenju kolektivnog ugovora po kome će, kako je predloženo, godišnji odmor biti maksimalno 28 radnih dana, plaćeno odsustvo maksimalno do pet radnih dana, a plaćeno odsustvo dobrovoljnim davaocima krvi smanjeno je sa pet na dva radna dana.

- Osnovna zarada nema više koeficijent radnog mesta čija se vrednost utvrđivala na osnovu vrste i stepena stručne spreme odnosno obrazovanja, složenosti poslova, odgovornosti na poslu i uslova rada, a isključeno je usklađivanje ugovorene cene rada za efektivni radni čas sa procentom povećanja minimalne cene rada po satu saglasno odlukama Socijalno-ekonomskog saveta Srbije - rekli su Beti u sindikatu "Nezavisnost".

Napomenuli su da je uvećana zarada umanjena do zakonskog minimuma i to za rad na dan državnog i verskog praznika kao i za Dan rudara sa 150 odsto na 110 odsto, za rad noću umanjenje je sa 35 odsto na 26 odsto, koliko i za prekovremeni rad.

Sindikat je upozorio da je Ziđin protivzakonito umanjio osnovicu za obračun zarade tako što je isključio sva ostala primanja koja imaju karakter zarade u skladu sa Zakonom o radu i to deo zarade po osnovu radnog učinka, uvećanje zarada isplaćenih u prethodna tri meseca po osnovu rada na dan praznika, noćnog rada, rada u smenama, prekovremenog rada, minulog rada i drugih uvećanja propisanih opštim aktom poslodavca i druga primanja koja imaju karakter zarade.

- Smanjena je visina naknade zarade sa 85 odsto na 60 odsto prosečno ostvarene zarade u prethodnih 12 meseci, troškovi za ishranu radnika (topli obrok) su umanjeni za 21,7 odsto. Regres je smanjen za 63,77 odsto, a otpremnina za odlazak u penziju je smanjena sa tri bruto zarade zaposlenog na dve prosečne bruto zarade u Srbiji - navode u sindikatu.

Ukazali su da su izbrisane jubilarne nagrade, a poklon čestitka za novorođenče u iznosu prosečne neto zarade kod poslodavca u prethodna tri meseca od dana rođenja biće ubuduće solidarna pomoć za rođenje deteta u iznosu od 60.000 dinara.

Izbrisano je i učešće zaposlenih u dobiti kompanije, a invalidima rada se više ne priznaje pravo da zbir zarade na invalidskom radnom mestu i naknade zarade (invalidnine) koja je opredeljena rešenjem fonda PIO.

- Zalagaćemo se za očuvanje prava koja zaposleni ostvaruju iz aktuelnog i trenutno važećeg kolektivnog ugovora, tako što ćemo iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva za ostvarenje interesa zaposlenih - naveli su u sindikatu "Nezavisnost".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Sam protiv svih

Zoran Živković [15.01.2021.]


Video dana

Isto kao i ljudi...

Anketa

Koga biste želeli za novog patrijarha?

Rezultati