Društvo i ekonomija

M. R.

14. 01. 2021. 06:00 39

Sinod SPC se ne odriče Pahomija i Kačavende, a smeta im Grigorije

Sinod Srpske pravoslavne crkve ogradio se od izjava episkopa diseldorfskog i nemačkog Grigorija, ocenjujući da su one isključivo političkog, čak i stranačkog karaktera, i da nemaju dodirnih tačaka sa misijom SPC. Međutim, ono što zanima javnost je zašto se sinod SPC nikada nije ogradio od vladika Kačavende i Pahomija i svega onog za šta su optuživani da su radili?

Nakon što je vladika Grigorije na Badnji dan rekao da "želi da skupi 300 ljudi koji su spremni da se žrtvuju za Srbiju" od Božića je gotovo svakodnevno meta, kako predstavnika vlasti, tako i tabloida. A onda se i Srpska pravoslavna crkva ogradila od njegove izjave, da se nekim slučajem ovakav njegov stav ne bi doveo u vezu sa stavom SPC.

- Sinod obaveštava sve one koji te političke izjave pripisuju SPC ili ih na bilo koji način dovode u vezu sa njom, da se radi o isključivo ličnom stavu i angažovanju pojedinca, i to ne u svojstvu episkopa, nego isključivo u svojstvu građanina - navela je SPC u svom saopštenju. 

Međutim, kada je "ograđivanje" u pitanju, zašto SPC nikada nije htela da istupi javno i "ogradi se od Pahomija i Kačavende"?

Podsetimo, slučajevi Kačavenda i Pahomije šokirali su srpsku javnost, i iako se mesecima i godinama pisalo o njima, SPC se nikada nije oglasila, a ni ogradila od ovih, u tom trenutku visoko kotiranih crkvenih lica. Obojica vladika već skoro deceniju unazad imaju breme optužbi za pedofiliju, koje su uz mnogobrojne dokaze izneseni u javnost, međutim, jedino što je SPC uspela da saopšti je da se vodi "bezbožna hajka, progon i blaćenje crkve koje traje decenijama". 

O pedofiliji i nekim konkretnim slučajevima koji je izneo bivši đakon Vasilija Kačavende - Bojan Jovanović, SPC nije nikada imala komentar! A, da je Jovanović lagao, morao je po građanskoj parnici da odgovara za klevetu, ali nije.

Isto je i sa svedočenjima o Pahomiju, koja su u javnost izneli oni koji su imali blizak kontakt sa njim. Maloletni M. T, I. N, i K. M. optužili su Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske. Oni su krivične prijave protiv visokog crkvenog starešine podneli 2002. godine, proces je počeo 2003. a posle dve i po godine rastezanja i nemogućnosti da se donese presuda, 2005. je preseljen iz Vranja u Niš, a epilog - vladika Pahomije oslobođen optužbi. 

Kako je moguće da ovakvi slučajevi nisu bili bitni SPC, koja ni u jednom trenutku nije osetila potrebu da se o njima oglasi, demantuje ih ili se ogradi, raščini vladike, pokuša da pomogne u njihovom rasvetljavanju. Reakcija je potpuno izostala.

Samo se postavlja pitanje, zašto reakcija na Grigorijevu izjavu takođe nije izostala i zašto SPC selektivno reaguje na određene situacije?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 39

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati