Društvo i ekonomija

M. Ž.

12. 01. 2021. 15:58 4

EKONOMSKI DŽIN Poskupljuje i gorivo u Srbiji

Građani Srbije navikli su, nažalost, da im se konstatntno isteruje novac iz džepova za nepotrebna poskupljenja i raznorazne takse, a valjda tako mora da bude jer živimo u "zlatnom dobu" i naša zemlja je "ekonomski džin". Pored svih poskupljenja od prvog dana ove godine, vozači će morati da pripreme i dodatni novac za gorivo, jer su se, prema navodima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), stekli uslovi za povećanje akciza na derivate nafte pa se očekuje da će se od svake litre benzina i dizela u budžet Srbije uplaćivati više za oko 0,9 dinara, odnosno 0,7 dinara po kilogramu TNG.

- Potrošačke cene u decembru prošle godine u odnosu na decembar 2019. godine veće su za 1,3 procenta objavio je Republički zavod za statistiku pa će za toliko, u skladu sa Zakonom o akcizama, biti povećani i nominalni iznosi akciza - naveo je UNKS.

Akciza na bezolovni benzin bi sa sadašnjih 57,10 trebalo da bude povećana na 57,84 dinara po litru, na gasna ulja u koja spada i dizel gorivo sa 58,72 na 59,48 dinara po litru i na tečni naftni gas (TNG) sa 44,59 na 45,17 dinara.

Iznos akciza ulazi u osnovicu za PDV pa će svi proizvođači i uvoznici derivata nafte po ovom osnovu u budžet Republike Srbije plaćati više za oko 0,9 RSD po svakoj litru benzina i dizela, odnosno 0,7 RSD po kilogramu tečnog naftnog gasa.

U moru drugih stvari, ovo je samo još jedno u nizu poskupljenja koje će rabesneti stanovništvo u Srbiji. Građani će morati da iskeširaju dodatni novac za sve ono što je poskupelo, a pritom su plate ostale iste ili su pak nekima smanjene. Mnogi su takođe ostali i bez posla zbog situacije sa koronavirusom.

Šta je sve poskupelo u Srbiji?

Osim najnovije najavljenog poskupljenja goriva, građani od 1. januara plaćaju skuplje i ostale proizvode i usluge.

- PCR test na lični zahtev koji je do 20. decembra iznosio 6.000 dinara, sada košta 9.000 dinara.

- Od 1. februara poskupeće i struja. Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda iznosi, bez poreza i taksi, 7,867 din/kWh i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,4 odsto.

- Cigarete su skuplje za 10 dinara po paklici. Razlog za to je uvećanje specifične akcize za dinar i po kod cigareta po paklici, pa će država po ovom osnovu od nove godine uzimati proizvođačima 76,75 dinara umesto dosadašnjih 74,50. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i propocionalan komponenta ovog nameta od 33 odsto, koja ostaje nepromenjena i u naredne četiri godine.

- TV pretplata umesto 220, skočila je na 255 dinara. Ova odluka počela je da važi od 1. januara, izmenom Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse. Istim zakonskim predlogom predviđeno je da se do 31. decembra naredne godine RTS i RTV delimično finansiraju preko pretplate, a delimično iz budžeta države.

- Računi za vodu veći za 135 dinara. Cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača u Beogradu od 1. januara veća je za pet odsto. Cena kubnog metra isporučene vode za kategorije "domaćinstva" i "sportsko-rekreativni centri - bazeni" ubuduće iznositi 59,46 dinara, odnosno 24,04 dinara za odvođenje otpadnih voda. Za kategoriju "ostali potrošači" cena isporučene vode će biti 98,40 dinara, a za odvođenje otpadnih voda 52,95 dinara.

Na osnovu dosadašnje prosečne potrošnje četvoročlanog domaćinstva u Beogradu, to će značiti uvećanje mesečnog računa za oko 55 dinara (voda), odnosno za oko 80 dinara (voda i kanalizacija).

- Beograđanima porez na imovinu veći za šest odsto. Skupština grada Beograda donela je odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadrata nekretnina za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu. Od ovih brojki i parametara najviše zavisi visina poreza na imovinu koji će tokom naredne godine plaćati Beograđani, a on bi mogao da bude veći od šest odsto u odnosu na 2020. godinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati