Društvo i ekonomija

M. Z.

12. 01. 2021. 13:03 44

Vučić osuđen zbog laži o Bošku Obradoviću!

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu kojom se predsednik SNS Aleksandar Vučić obavezuje da plati 200.000 dinara predsedniku Srpskog pokreta Dveri Bošku Obradoviću zbog povrede ugleda i časti jer ga je nazvao "lopovom" i "fašistom".

Povod za Obradovićevu tužbu bila su dva gostovanja Aleksandra Vučića na TV Pink od 13. i 16. februara 2019. godine, u kojima ga je u uživo prenosu nazvao "lopovom" i "fašistom". Na sudu se pojavio samo Boško Obradović. Karakteristično je da Vučićev advokat nije tražio njegovo izjašnjavanje na sudu niti ga pozvao u svojstvu svedoka da dokaže svoje tvrdnje, kao i da je na taj način Vučić izbegao suđenje i suočavanje sa Obradovićem, ali nije mogao izbeći presudu.

U saopštenju Dveri se navodi i obrazloženje ove, kako su naveli, istorijske presude.

"Sud je poklonio veru iskazu tužioca, nalazeći da je isti objektivan, jasan i logičan, te da je u skladu sa pismenim dokazima u spisu predmeta... Prema sadržini navedenih izjava i u skladu sa kontekstom u kojem su date, mišljenje je ovog suda da je tuženi ovakvim izjavama doveo do omalovažavanja tužioca i povrede njegovog dostojanstva, zbog čega je kod tužioca došlo do povrede kako ugleda (kao objektivne kategorije koja podrazumeva stav i mišljenje koje sredina ima o ličnosti nekog pojedinca) tako i časti (kao subjektivne kategorije, odnosno skupa čovekovih vrlina i mišljenja koje pojedinac ima o sebi samom), budući da je tuženi ovakve izjave dao u svojstvu predsednika države i na televizijskom kanalu sa nacionalnom frekvencijom, što je predmetnim izjavama dalo dodatnu težinu.

Takođe, dodatnu ozbiljnost ovakvim navodima tuženog daje činjenica da je tužilac predsednik političke stranke koja je u vreme davanja ovih izjava bila parlamentarna i koja je učestvovala u radu Skupštine Republike Srbije, te da su stoga izjave date od strane predsednika države kojom je predsednika jedne parlamentarne stranke okarakterisao kao lopova i fašistu na televiziji uticale ne samo na ugled tužioca kao pojedinca već i na ugled stranke čiji je on predsednik.

Naime, dovođenje tužioca u vezu sa rečju "lopov" i čuđenje tuženog zbog čega tužilac nije u zatvoru nesporno predstavlja uvredu iznetu na račun tužioca koja povređuje njegov ugled i čast, budući da ovaj izraz ne može imati bilo kakvu drugu konotaciju sem negativne u javnosti, pogotovu kada se ima u vidu da je takva kvalifikacija na račun tužioca izneta na televiziji sa ciljem i namerom da se diskredituje tužiočev lik i delo. Takođe, sud smatra potrebnim pojasniti i da je kvalifikativ "fašista", koji je tuženi upotrebio kao način karakterizacije tužioca, jasno uvredljiv kako u kontekstu u kome ga je tuženi upotrebio u odnosu na tužioca, budući da se fašistom označava pobornik fašističke ideologije, koja je totalitarna i diskriminatorska, tako i sam po sebi u Republici Srbiji imajući u vidu da su fašisti izazvali ogromna stradanja u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, zbog čega ovaj izraz u našoj zemlji nosi sa sobom izrazito negativnu konotaciju, jer se istim označava okupator ili saradnik okupatora, a što tuženom, kao predsedniku države i političaru sa višedecenijskim iskustvom, prilikom davanja ovakve izjave nije moglo biti nepoznato.

Pored toga što je termin "fašista" uvredljiv za tužioca kao pojedinca, on je uvredljiv i za tužioca kao predsednika političke partije koja je u momentu davanja izjave bila parlamentarna, budući da označavanje predsednika jedne političke stranke kao fašiste od strane predsednika Republike upućuje i na potencijalnu nezakonitost rada stranke čiji je on predsednik, s obzirom na to da je čl. 2 Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja (Sl. Glasnik RS, br. 41/2009) propisano da se zabranjuju manifestacije isticanja simbola ili obeležja ili bilo kakvo drugo delovanje pripadnika neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja (stav 1), te se propisuje pokretanje postupka za brisanje iz registra takve organizacije ili udruženja", navodi se u obrazloženju presude.

Ovim povodom Boško Obradović je poručio:

- Ovo je veliki dan i istorijski trenutak kada je nezavisno sudstvo u Srbiji donelo prvu sudsku presudu protiv Aleksandra Vučića kao ne samo pojedinca, već i simbola aktuelne vlasti. Ovom presudom je odbranjena moja čast i ovo je velika satisfakcija za mene lično, moju porodicu i Srpski pokret Dveri u celini. Niti smo fašisti niti smo lopovi, niti predsednik SNS i Srbije sme tako da nas naziva u medijima bez ikakvih dokaza. To što u Srbiji vlada fasadna demokratija, što nema slobode medija i poštenih izbora, što su institucije zarobljene, ne znači da predsednik SNS može da radi šta hoće i da se svakodnevno preko režimskih medija obračuva sa političkim neistomišljenicima, ili izdaje takve naloge svojim horovima. Pozivam Aleksandra Vučića da se izvini zbog ovih reči, a sve režimske medije da prenesu vest o ovoj presudi - rekao je Obradović i naglasio:

- Koristim se prilikom da se zahvalim uglednom beogradskom advokatu Vladimiru Todoriću na ovoj pravnoj pobedi i istorijskoj presudi, kao i svim ljudima koji nisu verovali u Vučićeve laži i koji su mi pružali podršku sve ove godine. Ovo je veliki dan nade i za sve druge koji su maltretirani, oklevetani i provučeni kroz brojne negativne kampanje pod ovom vlašću da će i oni dočekati pravdu. Ovo je dokaz da je pravda spora, ali dostižna. Kao što je u prvom stepenu završen ovaj prekršajni sudski postupak, tako će uskoro biti pokrenuta i krivična odgovornost svih onih iz aktuelne vlasti koji su ogrezli u kriminal i korupciju a danas izgledaju tako nedodirljivi. Pravda je danas važnija Srbiji od hleba, a nepravda i odsustvo poštenog sistema je jedan od najvećih razloga zašto mladi i visokoobrazovani odlaze iz ove zemlje. Neka bi ovaj današnji dan označio veliki početak promene sistema u Srbiji koja tek dolazi - istakao je Obradović.

Kako je poručio lider Dveri, ova presuda pokazuje da je "nezavisno sudstvo i dalje živo".

- Konačno, ova presuda vraća veru u srpsko sudstvo, njegovu nezavisnost i budućnost vladavine zakona i pravde u Srbiji. Nova godina nije mogla početi većim simboličkim činom za sve gladne i žedne pravde u našoj zemlji. Neka ova istorijska presuda postane vesnik jedne nove epohe u srpskoj istoriji koja će nam konačno svima doneti vladavinu prava i odgovornost političara na vlasti za izgovorene laži i učinjena krivična dela - zaključio je Boško Obradović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 44

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati