Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

12. 01. 2021. 11:28 7

Vlast satanizuje Teodorovića, a svet mu deli priznanja

Dok vlast i režimski tabloidi gotovo svakodnevno provlače kroz blato akademika Dušana Teodorovića i satanizuju ga zbog neslaganja sa Aleksandrom Vučićem i vlašću, svet zna da ceni njegov rad, pa je tako uvršten na listu najboljih svetskih naučnika! To je dovoljan pokazatelj koliko su u Srbiji vrednosti poremećene, što uostalom dokazuje i ovo priznanje.

Naime, grupa istraživača sa Univerziteta Stanford je po drugi put zaredom objavila listu najboljih svetskih naučnika, a na rang listi za 2019. godinu nalazi se i 49 naučnika iz Srbije. Svoje mesto pronašao je i akademik Dušan Teodorović.

- Postoji veliki broj kooautorskih naučnih radova, a Stanfordovi istraživači su pokušali da iz takvih radova izvuku i izdvoje doprinos pojedinca - rekao je Teodorović za Nova.rs.

Naš akademik, bez obzira na velike godine naučnog rada i iskustva, poručuje da svi oni koji se ozbiljno opredele za nauku, zapravo, nikada ne idu u penziju.

- Isto kao i glumci, da napravimo jedno takvo poređenje. Penzija je jedna kategorija koja je više socijalna, u smislu da vam neko za minuli rad da neka novčana sredstva i kaže, ovo ste zaradili.

Teodorović ne prestaje da radi i da stvara sa mlađim kolegama kojima je nekada bio profesor.

- Mislim da ću se time baviti dokle god budem mogao da radim. Ja sa mlađim kolegama, koji su bili moji studenti, radim na primenama raznih metoda veštačke inteligencije u saobraćaju. Sa troje kolega, koji su sada već mladi nastavnici, nastavljam saradnju. Imam svoju oblast interesovanja i taj motiv nije ni finansijski, niti motiv da se napreduje u nekom zvanju - to je jedno zadovoljstvo i volim to što radim.

On kaže da su priznanja, poput ovog sa Univerziteta Stanford, podsticaj za dalje naučne radove i spoznaje. Nada se da i njegove mlađe kolege u tome vide inspiraciju.

Kako prenosi Danas, metodologija rangiranja Stanfordove liste zasnovana je na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata tih radova, H indeks naučne kompetencije.

Inicijalna lista najbolje rangiranih svetskih naučnika sadrži 100.000 imena. Njima su pridodati i istraživači koji se nalaze u dva odsto najboljih u svojim oblastima, tako da konačna lista sadrži 159.683 najbolja svetska naučnika.

Podaci na osnovu koji je pravljena najnovija rang-lista su preuzeti iz baze SKOPUS na dan 6. maja 2020. godine i omogućavaju merenje naučnog uticaja zaključno sa krajem 2019. godine.

Prema poziciji na svetskoj listi, deset najbolje rangiranih naučnika iz Srbije su Ivan Gutman (4.148), Dušan Teodorović (71.425), Ljubomir Ćirić (71.514), Vladimir Kostić (73.186), Magdalena Đorđević (76.647), Pasi Huovinen (81.447), Radivoje Popović (82.323), Gordana Ćirić Marjanović (95.909), Miomir Vukobratović (99.552) i Teodor Atanacković (103.592).

Ko je profesor Teodorović?

Prema podacima dostupnim na sajtu SANU, Rođen je u Beogradu, 21.6.1951. Redovan član Odeljenja tehničkih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 2015. godine.
Njegova oblast rada je saobraćajno inženjerstvo. Diplomirao je na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu - osnovne studije (1973), magistratura (1976) i doktorat (1982)

Radio je kao predavač na više univerziteta:

Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, redovni profesor (1993 –);

Virginia Polytechnic Institute and State University, redovni profesor (2003 –);

Visiting Scholar na University of California at Berkeley (1986);

Visiting Associate Professor na Technical University of Denmark (1987);

Visiting Associate Professor na University of Delaware (1989–1990);

Visiting Professor na National Chiao Tung University (1994)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati