Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 01. 2021. 05:57 12

PODSEĆANJA - Milošević na Hilandaru. A Vučić?

Aleksandar Vučić na Hilandaru? I to na Božić. Informacija za čiju ćemo proveru istinitosti morati da sačekamo. Dok čekamo podsećanje na to kako je Hilandar posetio jedan drugi predsednik Srbije.

Slobodan Miloševićević bio je autokratski vladar koji je zarad očuvanja vlasti, na najgrublji način zloupotrebio, posle pola veka, probuđena nacionalna i verska osećanja našeg naroda. U tome su su mu pomagali mnogi, ali najviše Vojislav Šešelj i njegova politička deca - Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Slučajno, a pre bi se reklo namerno, Miloševićeva poseta Hilandaru pala je 17. aprila 1991, dok se oporavljao od devetomartovskih demonstracija i dok je pokretao ratnu mašineriju – u tom momentu, opozicioni front delovao je jedinstvenije nego ikad, dok ostrašćeni nacionalisti još nisu imali priliku da utvrde hoće li vođa opravdati očekivanja.

Kada je grčki državni protokol najavio posetu na najvišem nivou, monaštvo se suočilo sa silnim problemima: smeju li jednom ateisti zvoniti sva manastirska zvona, ko će ga dočekati i smeju li ga uopšte dočekati. Iako je zbog svega toga jasno stavljeno do znanja da je najavljeni gost nepoželjan, posle intervencije grčkih ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova, carigradske i beogradske patrijaršije i više "uglednih srpskih episkopa", Milošević je pristigao na Svetu goru.

Pet helikoptera u kojima su, između ostalih, bili Milošević, njegov sin i tri grčka ministra, sletelo je u manastirsku baštu, a iguman Pajsije (koji se prethodno sklonio u jedan svetogorski metoh ne želeći da dočeka gosta) pod policijskom pratnjom i takođe helikopterom, sproveden je do Hilandara tačno na vreme da dočeka predsednika. Ostatak priče već spada u legendu.

Na početku, predsednik je igumanu Pajsiju po jednoj verziji rekao: "Dobar dan", po drugoj: "Zdravo, druže igumane", a po trećoj: "Zdravo, pope". Kako bilo, tokom obilaska manastira iz kojeg su prethodno pobegli praktično svi monasi, Milošević je "ušao u crkvu, stao nasred nje, gledao malo freske levo-desno, s rukama na leđima prošao pored ikone Bogorodice trojeručice i, nakon nekoliko minuta, izašao". Iguman Pajsije poklonio mu je kožom ukoričeno Sveto pismo, rekao mu da "ako se po ovoj knjizi bude vladao, i po njoj narodom upravljao – biće uspeha", a napomenuo je i da se bratstvo "neprestano moli zaštitnici da svojom trećom rukom spere krv s Terazija".

Predsednik se zahvalio, rekao da se "greške događaju", popio limunadu i otišao. U matici se potom događalo šta se događalo, a monaštvo je uvelo dodatni post, opralo i osvetilo svako mesto na koje je Milošević stao i odustalo od uzgoja paradajza na mestu na koje su sleteli helikopteri.

Mislite o tome.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati