Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1/Beta ]

04. 01. 2021. 15:06 12

Sveštenici zabranili N1 da uđe u portu na parastos žrtvama Racije

U Srbobranu je obeležena 79. godišnjice Racije u Bačkoj, kada su 1942. godine su mađarski fašisti ubili oko 4.500 ljudi - Srba, Jevreja i Roma. Parastosu i obeležavanju godišnjice u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu, prisustvovali su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović. Međutim, televiziji N1 nije bilo dozvoljeno da uđe u portu.

- TV N1 nema šta da traži u portama SPC na teritoriji Eparhije Bačke, tačka - rekao je sekretar Eparhije Bačke Vladan Simić.

Starešina Hrama Jovan Kezan je rekao da N1 ne može u portu.

Sekretar Eparhije Bačke Vladan Simić je na pitanje zašto naša ekipa nije mogla da uđe u dvorište crkve rekao - "zato što se samo vi ponašate na način na koji se ponašate".

Upitan kako se to N1 ponaša, on je odgovorio: "Pa, pogledajte vi vaše objave o SPC i dovoljno je da sagledate vaše ponašanje".

- Vama ako nije po volji ovo što vam nije dozvoljen ulazak u hram, izvolte se obratiti pismenim putem i dobićete rešenje, u redu - rekao je, na insistiranje novinarke da odgovori kakve su objave N1 prema SPC.

On nije sporio da je današnji događaj od javnog interesa, ali je rekao da smatra da N1 ne radi u javnom ineteresu. Tvrdi da Eparhija ne pravi razliku među medijima, iako ostalima nije bio zabranjen ulazak.

- Ne pravimo razliku, mi samo želimo da sve protekne u miru, a vaša televizija do sad nikada nijedan naš događaj koji smo organizovali nije prikazala na taj način da je on protekao u miru…. TV N1 nema šta da traži u portama SPC na teritoriji Eparhije Bačke, tačka - zaključio je.

Eparhija Bačka: Televizija N1 nije imala akreditaciju

Eparhija bačka saopštila je da su danas članovi televizijske ekipe TV N1, pre početka pomena žrtvama zloglasne Racije u Svetobogojavljenskoj crkvi u Srbobranu, "pokušali da samovlasno uđu u hram i rade šta im se prohte, u okviru njihove trajne hajke protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC)".

- I pored pristojnih molbi službenog lica eparhije bačke da poštuju svetinju hrama i molitve žrtvama fašizma, da ugase kamere i ne zloupotrebljavaju razgovor, ekipa Televizije N1 to nije učinila - navedeno je u saopštenju, koje je prenela Informativna služba SPC. 

Eparhija bačka je naveda da se "nada da će televizija N1, kao i njene podružne medijske ustanove, promeniti dosadašnji neprimereni način rada i prethodno pribaviti potrebne dozvole ili akreditacije za obaveštavanje o događajima u organizaciji SPC, kao što to svakodnevno čine kad izveštavaju iz drugih ustanova i ulaze sa kamerama u prostorije tih ustanova". 

NUNS osudio diskriminaciju televizije N1 od strane eparhije Bačke

NUNS najoštrije osuđuje postupak Srpske pravoslavne crkve, eparhije Bačke, koja nije dozvolila ekipi N1 da izveštava sa obeležavanja 79. godišnjice Racije u Bačkoj, u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu, navodi se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

- NUNS smatra da niko u Srbiji, pa ni SPC kao deo društva, nemaju pravo da na ovaj način vrše diskriminaciju pojedinih medija i sprečavaju slobodu informisanja - ističe NUNS i zaključuje:

- Zahtevamo od vrha Srpske pravoslavne crkve da hitno obrazloži ovaj postupak i da osudi diskriminaciju kojoj su izloženi novinari N1 jer je ovakvim ponašanjem direktno prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima, član 4 stav 2: Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Rešenje za KZN

Zoran Živković [26.01.2022.]


Anketa

Šta će biti sa Rio Tintom?

Rezultati

Video dana

Ispit za kurira-dostavljača