Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

26. 12. 2020. 20:07 0

Trudnice plaši nestašica Fraksiparina u apotekama, ima li odgovarajuće zamene?

Trudnica u petom mesecu trudnoće, obratila se N1 televiziji revoltirana jer nije u mogućnosti da prima prepisanu terapiju Fraksiparinom, jer tog leka nema. U apotekama tvrde da je nestašica nastala zbog primene leka u lečenju kovid pacijenata, lekari sugerišu da je moguće pronaći zamenu i adekvatno korigovati terapiju, a aktivisti upozoravaju da kovid kriza posebno pogađa trudnice i porodilje.

Zbog tromboze posteljice u prethodnoj trudnoći, kada je izgubila bebu u devetom mesecu, trudnici u novoj trudnoći, prepisana je terapija Fraksiparinom. Terapiju mora da prima, a leka nema. Kako - u Domu zdravlja, nije dobila objašnjenje.

- Objašnjenje je da ni oni ne znaju zašto, jednostavno, sve doze su povučene. Oni su svi ljudi zaista sjajni i očajni, tako da ja terapiju tog dana nisam primila, a onda uz pomoć štapa i kanapa smo se snalazili, nema ga ni u prodaji, uopšte, nigde. Ja sam sebi uspela da nabavim dve kutije, po raznoraznim dojavama, ali šta će biti za dalje, ne znam, ja taj lek moram da primam do kraja trudnoće - kaže Jovana Jovanović.

Leka nema ni na rafovima apoteka. U jednoj od njih, pitali su - zašto.

- Potrošnja tih niskomolekulskih heparina je mnogo povećana, ne samo kod nas, nego u celom svetu, jer oni se sada koriste kod komplikacija kovid infekcije - kaže Nada Ivančić iz Udruženja privatnih apotekara Srbije - SPAS.

Tragom informacije da se ovaj lek koristi pri lečenju kovid pacijenata, na konferenciji Kriznog štaba pitali smo - da li je to razlog njegove nestašice. Konkretan odgovor nismo dobili.

 

- Mi u KBC Bežanijska kosa imamo tri vrste niskomolekularnih heparina i mislim da u svakoj apoteci postoji, koliko je meni poznato, barem jedna vrsta tog leka, znači, to nije isključivi lek koji može da se da. Pacijentima kojima se daje Fraksiparin, ukoliko ne mogu da nađu taj preparat, mogu da se konsultuju sa svojim lekarom ili sa farmaceutom u smislu davanja paralele, odnosno sličnog leka jer je aktivni princip dejstva leka isti, ali nije ista doza - kaže direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković.

Zamenu za Fraksiparin, trudnici je savetovao i lekar, ali zamena u dozi koja joj je određena ne postoji.

- Dakle, ta doza je meni određena verovatno na osnovu moje konstitucije, kilaže i uopšte mojih rezultata. Dakle, ako ja uzmem veću dozu verovatno ću previše razrediti krv. Ne mogu, znači, naglašeno mi je da zamenu mogu da uzmem, ali u istoj dozi - kaže Jovanović.

Lekari, međutim, kažu da je korekcija terapije moguća i sugerišu rešenje uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

- U profilaksiji, moguća je i primena - dva puta dnevno, u nešto nižim dozama, jer aktivnost niskomolekularnih heparina je upravo četiri sata posle primenjene doze - kaže prim. dr Ivana Pešić Stevanović, specijalista transfuziologije, subspecijalista hematologije.

Pandemijska kriza odražava se i na trudnice i porodilje. Osim rizika infekcije, poseban izazov za njih predstavlja i odgovarajuća medicinska nega, kažu aktivisti.

- Ono što ja mogu da kažem, na osnovu iskustva žena koje su nam se javljale, jeste da se pružanje zdravstvenih usluga u državnoj praksi pogoršalo i da su, u stvari, sada žene više usmeravane na privatnu praksu da obavljaju ono što bi mogle u državnoj, da je neka redovna situacija - kaže Tatjana Macura iz udruženja "Mame su zakon".

Aktivisti dodaju da je za trudnice najveći izazov, prvenstveno, da se zaštite od infekcije, a da u slučaju zaraze na pravi način pristupe terapiji i tako zaštite i sebe i dete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati