Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 12. 2020. 09:19 10

ŠOK Dobili "zaostale račune" za koje nisu znali

Građani Srbije koji imaju privredna društva našli su se u "neobranom grožđu", kada su im na adresu stigli "zaostali računi" za članarinu od Privredne komore Srbije, jer nikada ništa nisu potpisali, niti ih je ikada neko pitao da li žele da budu članovi!

Međutim, na naplatu je došlo ono što je, očigledno "automatski regulisano", i to Zakonom o Komorama, u kojem se navodi da sva privredna društva registrovana na teritoriji Republike Srbije moraju da plaćaju članarinu Privrednoj komori Srbije. 

Tako je jednom privrednom društvu siglo 19.200 dinara, i to za 2018, 2019. i 2020. godinu. Kako se navodi u računu koji je naša redakcija dobila, ovo privredno društvo mora da plati sve "zaostale račune", iako nije bilo obavešteno o tome. 

Navodi se da je "članski doprinos" za 2018. 7.200 dinara, za 2019. godinu takođe 7.200, a za 2020. 4.800 dinara. 

Drugo privredno društvo dužno je da plati 5.948 dinara za 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu. 

Ova situacija izazvala je i burne komentare na Tviteru.

- Stižu računi za nekakve članarine u Privrednoj komori Srbije. Mom komšiji stigao račun 20.000 dinara. Kaže nikad ništa nije potpisao niti ga je neko nešto pitao. Pa, bre, je l' Čadeža da plaćamo? PKS je ispostava SNS-a i na pamet mi ne pada dinar jedan da dam štetočinama - napisala je Jelena Milošević iz Niša. 

- Svako ko ima privredno društvo automatski je član Privredne komore. To je njihovo opravdanje. Odmah šalju i pismo gde piše da se ne pozivamo na Ustav tj. da ova članarina nije neustavna, iako jeste. Ko se upeca, upeca se - navodi jedna tviterašica.  

U članu 33 Zakona o privrednim komorama navodi se da se sredstva za rad Privredne komore Srbije obezbeđuju od članarine, naknada za usluge i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

- Visinu jedinstvene članarine, osnovicu i stopu za obračun, način i rokove plaćanja članarine, utvrđuje odlukom Skupština Privredne komore Srbije, uz konsultacije sa privrednim komorama autonomnih pokrajina, vodeći računa o ekonomskoj snazi članova i ravnomernosti regionalnog razvoja, uz primenu principa solidarnosti među članovima i poštovanje načela racionalnosti i ekonomičnosti u poslovanju Privredne komore Srbije. Način i kriterijumi raspodele članarine uređuju se aktom iz člana 5. stav 3. ovog zakona - navodi se u ovom članu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati