Društvo i ekonomija

21. 12. 2020. 08:33 10

U sredu protest privrednika i preduzetnika

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" najavljuje novi protest i poziva sve domaće preduzetnike i privrednike da se pridruže. Protest će se održati 23. decembra u 15 časova ispred Ministarstava finansija i privrede, Kneza Miloša 20, a oni koji zbog epidemiološke situacije učestvuju vozilima kreću u 14 sati ispred SIV 3 i u koloni stižu na isto mesto. Biće nas mnogo. Bićemo glasni. Potrudićemo se da nas ovog puta još bolje i čuju i vide. Da shvate zašto smo tu i od čega nećemo odustati - stoji u saopštenju.

Njihove razloge dolaska prenosimo u celosti:

- zato što deset meseci nije umanjen niti otpisan ni jedan porez, doprinos, taksa ili naknada, a prihodi su usled mera smanjeni čak i do 100 % .
- zato što se usred krize, umesto mera pomoći, uvode novi parafiskalni nameti kao što je eko-taksa u iznosu od 5,000 do 2,000,000 rsd za koju je opšte poznato da ne ide za ekologiju.
- zato što se usred krize naplaćuje porez unapred u vidu akontacije poreza na dobit, pod pretnjom blokade računa
- zato što sokoj naplaćuje fakture i preti blokadama računa onim objektima koji usled donetih mera uopšte nisu radili
- zato što se usred krize sprema još jedan trošak pod izgovorom "modernizacije fiskalizacije" koja nema veze sa suzbijanjem crnog tržišta kao što je izneto u javnost.
- zato što PKS traži članarinu za nepostojeće usluge 4 godine , a ne postupa po zakonu jer svoje članstvo ne saziva na godišnju skupštinu na kojoj članstvo ima pravo da razreši rukovodstvo
- zato što u privatnom sektoru zaposleni gube radna mesta svaki dan, a javni sektor diže plate
- zato što se nema za naknadu troškova devastiranoj privredi, ali se ima za prečišćivače vazduha po sto puta većoj ceni od tržišne
- zato što se stranim "investitorima" daju subvencije, a domaćim privrednicima šalju inspekcije
- zato što se namešta ekstra profit stranim lancima supermarketa koji, pod izgovorom prodaje prehrane, prodaju i dodatnu robu, dok su domaće radnje zatvorene. Usled zatvaranja, gužve koje je trebalo izbeći su se stvarale baš u velikim prodajnim lancima.
- zato što se vrši naplata natpisa na radnjama koje su privatna, a ne javna svojina
- zato što nema direktne komunikacije između malih, domaćih privrednika, frilensera i države i zato što se frilenseri uvode u sistem na represivan i kazneni način, uz naplatu usluga koje nisu koristili
- zato što je poreski sistem zastareo, nepravedan i netransparentan
- zato što inspekcije revnosno proganjaju preopterećene privrednike, izgleda sa samo jednim ciljem - naplati bilo šta!

Mi jesmo kičma ovog društva, ali nećemo dozvoliti da se preko naših leđa održava čitav jedan zastareli i parazitski aparat koji sve manje služi svojim građanima, a sve više raznim interesnim grupama.

Podsećamo resorna ministarstva i Vladu Srbije da bez uplata koje svakog meseca vrše privrednici neće biti plata državnim činovnicima - stoji na kraju saopštenja.

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije"

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati