Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 12. 2020. 06:01 14

DIJANINE OČI I UŠI Ko je Slađana Petrović u MUP i šta je njena uloga

Radom Službe za kriminalističku analitiku UKP Ministarstva unutrašnjih poslova rukovodi Slađana Petrović, bliska saradnica Dijane Hrkalović, čiji uspon u karijeri se veže upravo sa bivšom državnom sekretarkom. Šefica SKA je samo jedan od službenika policije, kojima se odlaskom ministra Nebojše Stefanovića, menja položaj ili gubi funkcija.

Posao SKA sastoji se u pružanju podrške rada drugim organizacionim jedinicama kriminalističke policije, odnosno tu se slivaju svi operativni i obaveštajni podaci, vrši se njihova analiza, sačinjavaju se preseci i iznose sugestije u cilju planiranja operativnih mera i radnji, kao i izvođenja operativnih akcija.

- Vrši se i analiza finansijskih transakcija i tokova novca, analiza vlasničkih struktura i veza između lica, firmi i kriminalnih grupa, analiza ostvarenih telefonskih komunikacija i korišćenih baznih stanica, analiza događaja - objašnjava naš izvor iz MUP-a ulogu SKA.

Kriminalistički analitičari ove službe učestvuju u svakodnevnom radu operativnih timova i zajedno sa radnicima operativnih odeljenja rade na predmetima i obradama, koje se odnose na suzbijanje organizovanog kriminala, terorizma i ekstremizma i aktivno učestvuju u realizacijama operativnih obrada. Služba raspolaže kako bazom podataka kojoj jedino ona ima pristup, tako i bazama koje su dostupne i drugim organizacionim jedinicama.

Za načelnika Službe za kriminalističku analitiku (SKA) postavljena je Slađana Petrović 2015. godine. Započela je karijeru u Upravi za ishranu i smeštaj, gde je kao službenik provela par godina. Nakon toga je nekoliko godina radila kao uniformisano lice u Odeljenju za javni red i mir Policijske uprave za grad Beograd, a zatim kao izvršilac u Službi za kriminalističko-obaveštajne poslove i prikrivene islednike (SKOPI).

Rapidno karijerno napredovanje Slađana Petrović doživela je nakon upoznavanja Dijane Hrkalović, koja ju je sa mesta izvršioca, bez prethodnog znanja i iskustva o radu u SKA, preskočivši nekoliko stepenika, postavila na mesto načelnika.

- Kao direktan saradnik Dijane Hrkalović, nova načelnica je koristila sve instrumente kojima Služba raspolaže, kako bi ostvarivala lične ciljeve koji su u većini slučajeva bili u suprotnosti sa pravilima Službe, pa i zakona - tvrdi naš izvor. 

Tokom Dijanine vladavine, rad analitičara SKA uglavnom se sastojao od pisanja preseka saznanja o licima koja su Hrkalovićkoj bili iz nekog razloga interesantni, bilo da se radilo o navijačima Crvene zvezde, pripadnicima kavačkog, škaljarskog ili nekog drugog narko-klana ili o političkim neistomišljenicima (iz opozicionih političkih partija i licima bliskih njima).

Najviše preseka o pripadnicima kavačkog i škaljarskog klana odrađeno je na Dijanin usmeni zahtev, u periodu njihovog međusobnog sukoba. Ta saznanja je Slađana Petrović lično davala Hrkalović, koja nije imala ni pravo na uvid, s obzirom na to da je obavljala poslove zamenika Šefa kabineta, a potom sekretara MUP-a.

Takođe, preseci saznanja su davani i bez poštovanja bilo kakvih procedura i zvaničnog naloga. Prilikom rada na presecima, analitičari ove službe su dobijali sugestije da "piše u duhu novinarstva", pa se neretko dešavalo da su isti skoro od reči do reči osvanjivali nakon par dana u režimskom tabloidu "Kurir".

- Slađana Petrović je podatke kojima SKA raspolaže davala po liniji moći i politike, čime su narušene osnovne procedure i principi tajnosti podataka. Nakon ovih događaja, narušena je i saradnja sa nekim operativnim službama zbog "curenja informacija" na ovakav način, čime je bio ugrožen njihov operativni rad na aktuelnim obradama. Navedene aktivnosti SKA ukazuju da je prioritet postao rad u službi SNS-a, a ne u borbi protiv organizovanog kriminala - dodaje izvor iz MUP-a.

Zanimljivo je da su, kako se priča, pred reizbor tužilaca od pre nekoliko godina, analitičari SKA imali zadatak da istraže i analiziraju tužioce na svim nivoima kako bi se utvrdilo ko je od njih kako postupao u slučajevima protiv pripadnika SNS. Obrađeni materijali su se bez ikakvog naloga štampali, koričili i nosili Dijani Hrkalović na ruke!

- Prilikom održavanja protesta koji su se organizovali u poslednjih pet godina, analitičari SKA su bili angažovani na identifikovanju lica, uglavnom studenata i novinara, i izradi preseka korišćenjem svih raspoloživih baza podataka i društvenih mreža - kaže izvor iz MUP-a.

Izvor dodaje da se po izrađene materijale naručene od strane Dijane Htrkalović uglavnom dolazilo u kasnim popodnevnim časovima i nosilo lično prognanoj sekretarki MUP, a da je ona to kasnije znala da iskoristi. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Koaliciono pozorištance

Zoran Živković [21.09.2021.]


Anketa

Ko nosi najskuplju garderobu u SNS?

Rezultati

Video dana

Ne pucaj! Predajem se!