Društvo i ekonomija

[ Izvor: Južne vesti ]

09. 12. 2020. 09:11 12

Stefanović dao otkaz žandarmu, sud ga vratio na posao!

Žandarm iz Niša Zlatko Gigić, koji je dobio otkaz iz službe po odluci bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića jer je sa još šestoricom kolega bio osuđen zbog toga što su pretukli braću sadašnjeg predsednika Srbije i ministra finansija Andreja Vučića i Predraga Malog, oborio je ministrovo rešenje o otkazu pred Upravnim sudom u Nišu, navode iz Policijskog sindikata “Sloga”.

Sedmorica niških žandarma bili su optuženi da su pretukli Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu vojnih policajaca tokom Parade ponosa 2014. godine u Beogradu i zbog tog događaja proglašeni su krivim.

Nakon šest godina suđenja, ukidanja presude, potom potvrde i uvećanja kazne, petorica niških žandarma, učesnika incidenta sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim su dobili otkaze, zbog čega su bili, prema svedočenju Gigića za Južne vesti, on i njegove kolege osuđeni da budu socijalni slučajevi.

Borbu za pravdu Gigić je nastavio u Upravnom sudu u Nišu, pred kojim je poništio rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je u obavezi da žandarmu Gigiću nadoknadi troškove spora od 17.870 dinara u roku od 15 dana od dana prijema presude, dodaju iz Sloge.
Prema navodima iz presude Upravnog suda, osporenim rešenjem, konačnim u upravnom postupku, utvrđuje se da je Gigić Zlatku, policijskom službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova, Žandarmerije, Odreda žandarmerije u Nišu, prestao radni odnos dana 19.12.2019. godine, po sili zakona, jer je pravnosnažnom presudom Višeg suda u Beogradu, od 17.04.2019. godine, tužiocu izrečena uslovna osuda tako što mu je utvrđena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 8 meseci i istovremeno određeno da se ovako utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni za vreme proveravanja u trajanju od tri godine po pravnosnažnosti presude ne izvrši novo krivično delo - navode iz policijskog sindikata.

Ispitivanjem rešenja o otkazu, u procesu je po oceni Suda ukazano da je osporenim rešenjem povređen zakon na štetu tužioca Gigića, pišu iz Sloge.
- Od Ministarstva unutrašnjih poslova očekujem samo pravdu i da me vrate na posao. Ja sam se 30. novembra pismenim putem obratio komandantu Odreda Žandarmerije Niš zahtevajući da postupi po presudi. Sada je MUP na potezu. U slučaju nepoštovanja odluke suda slediće koraci koje predviđaju pravni propisi i Ustav - sindikat prenosi izjavu Gigića.

Inače, dan nakon Gigićevog gostovanja u emisiji Južnih vesti, Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je saopštenje u kom objašnjava da su otkazi žandarmima "u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju krivičnih dela, doneta rešenja o prestanku radnog odnosa petorice pripadnika Žandarmerije".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati