Društvo i ekonomija

[ Izvor: European Western Balkans ]

04. 12. 2020. 19:15 1

"Napor SNS da Kinu prikaže kao glavnu podršku tokom kovida"

"U Srbiji se primećuju očigledno koordinisani napori SNS-a i kineskih partnera da se Kina prikaže kao veliki izvor podrške Srbiji u borbi protiv pandemije, a uz to i popravi utisak o načinu na koji vlada upravlja krizom", navedeno je u studiji "Mapiranje lažnih vesti i dezinformacija na Zapadnom Balkanu i identifikovanje načina za efikasnu borbu protiv njih", koja je urađena na zahtev Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET).

- To je deo širih nastojanja da se predsednik zemlje i lider SNS prikaže kao jedinstveno sposoban vođa, koji balansira Rusiju i Kinu i koji je nezavisan od svih interesa - navodi se u dokumentu u delu koji se odnosi na Srbiju, a prenosi European Western Balkans.

Analizirane kampanje uključuju i dugotrajni narativ koji evropske vrednosti prikazuje kao štetne za razvoj srpske države.

U dokumentu je navedeno da je da Srpska napredna stranka dominira medijskom scenom u Srbiji.

- Tokom proteklih nekoliko godina, posmatrači su primetili pogoršanje kvaliteta medijskog izveštavanja, koje karakteriše povoljno izveštavanje o predsedniku Vučiću i njegovom krugu i nedostatak kritika na njihov račun - ocenjeno je u studiji.

Studija je analizirala i brojne kampanje koje su tokom 2019. imale za cilj diskreditaciju opozicije, uključujući optužbe za izdaju, napade na nezavisne novinare i delegitimizaciju mirnih protesta.

Analizom društvenih medija zaključeno je da su jedan broj nacionalističkih publikacija (Nacionalist, Crvene Beretke, Intermagazin.rs, Sandžačke) i grupa pojedinaca imali posebno važnu ulogu.

- Ove medije i pojedince karakteriše negativno izveštavanje o EU, NATO i zapadu uopšte, dok istovremeno često neguju proruski diskurs - naveli su autori, dodajući da je i veliki broj lažnih profila i stranica na društvenim mrežama korišćen za širenje dezinformacija, podsećajući da je Tviter u aprilu ove godine izbrisao više od 8500 hiljada naloga iz Srbije.

Kako su istakli autori, kampanje dezinformisanja koje predvodi Sputnjik Srbija, iako uočljive u regionu, posebno u BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i na Kosovu, nisu posebno vidljive u Srbiji.

- Umesto toga, razmena poruka Srbije i Rusije se koordiniše na višem nivou - navodeno je u dokumentu.

Oko trećine analiziranih kampanja fokusirane su na NATO i EU, trećina na posledice ratova u bivšoj Jugoslaviji, a ostatak na izbornu politiku i koronavirus.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati