Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 12. 2020. 13:10 2

"Država sistematski uništava domaće paore"

"Poštovani građani, obraćamo vam se sa ciljem da vas upoznamo sa svim bitnim detaljima najavljene investicije nemačke kompanije "Tenis“ u Vojvodini, odnosno sa mogućim katastrofalnim posledicama namere predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se ovoj firmi dodele ogromne površine državnog poljoprivrednog zemljišta, zbog čega je došlo i do štetnih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Obraćamo vam se, takođe, da ukažemo da država Srbija poslednjih godina preduzima mere koje dovode do sistematskog uništavanja domaćih paora", naveo je u otvorenom pismu Dragan Kleut, koordinator Saveta za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije.

Skupština slobodne Srbije se otvorenim pismom obratila građanima i tom prilikom ih upoznala sa investicijom nemačke kompanije "Tenis" i, kako je navedeno, sistemskom uništavanju domaćih poljoprivrednika. To otvoreno pismo prenosimo u celosti:

"Podsećamo vas da je 2015. godine tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio dolazak nemačke kompanije "Tenis" u Vojvodinu, tvrdeći da će ta investicija pokrenuti srpsku poljoprivredu. Da bi investicija bila realizovana, pristupa se tada hitnim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Pozivaju se svi savezi i asocijacije poljoprivrednika na razgovor, i na njih se vrši pritisak da daju saglasnost na deo zakona koji se odnosi na investicije, a koji predviđa da svaka lokalna samouprava može investitorima da izda 30% državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina.

Savezi i asocijacije kategorički odbijaju da podrže ovaj deo zakona, a vlast ne prihvata niti jedan predlog koji pogoduje domaćim poljoprivrednicima. Izmene postojećeg zakona urađene su, dakle, na štetu domaćih poljoprivrednika. Ukidajući limit zakupa, koji je određivao da maksimum zakupa poljoprivrednog zemljišta u jednoj katastarskoj opštini iznosi 30 hektara, država neprikriveno radi u korist stranih kompanija, ali i lokalnih tajkuna, članova vladajućih partija, i dramatično slabi položaj domaćeg seljaka. Potpisivanje ugovora između kompanije "Tenis" i Vlade Srbije je obavljeno u tajnosti, potpuno netransparentno, što navodi na sumnju da je u pitanju koruptivna delatnost.

Značajan broj poljoprivrednika, tada, tokom zime, protestuje na traktorima u Banatu i Bačkoj, tražeći sastanak sa premijerom Vučićem, ali ovaj ih odbija. Na proleće 2016. godine Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, na čelu sa ministarkom Snežanom Bogosavljević Bošković, u tajnosti organizuje prezentaciju firme "Tenis" u Kastelu Ečka, a na prezentaciju su pozvani samo podobni partijski poljoprivrednici, uglavnom iz udaljenih krajeva Srbije, dakle ne oni koji će investicijom "Tenisa" biti direktno ugroženi. Cilj skupa je da se u javnosti stvori privid da se domaći paori slažu sa odlukama Vlade Srbije, da podržavaju investiciju firme "Tenis" i izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Međutim, na skupu se, iako nepozvani, pojavljuju poljoprivrednici Banata i obaveštavaju predstavnike firme “Tenis” da ona nije dobrodošla u Srbiju, s obzirom na to da želi da otvori 24 mega-svinjca i tako ugrozi životnu sredinu, pritom oduzimajući čak 75.000 hektara poljoprivrednog zemljišta od domaćih seljaka. Predstavnici "Tenisa" rekli su tada da im se dopada kvalitet našeg zemljišta, koji su utvrdili analizom, a banatski paori su uzvratili da se i njima dopada njihova zemlja.

Paori su takođe jasno rekli da oni nemaju nikakav interes od "Tenisove"” investicije, već naprotiv - samo štetu: nemačka kompanije ne nudi mogućnost nikakve saradnje i kooperacije u proizvodnji, a posebno je problematično zagađenje vazduha koja će ova investicija prouzrokovati, odnosno želja da se od Vojvodine praktično napravi jedan džinovski svinjac.

Inače, kompanije "Tenis" u Nemačkoj ne obrađuje niti hektar zemljišta i nema niti jednu farmu svinja, već svinje kupuje od domaćih seljaka, na taj način im omogućavajući razvoj. Banatski paori su "Tenisu" predložili takvu vrstu saradnje, odnosno izgradnju klanice, nudeći im čak besplatno zemljište na kojoj će ona biti izgrađena.

Posle odluke Grada Zrenjanina da dodeli zemljište kompaniji "Tenis", ispred gradske uprave održan je protest poljoprivrednika, sa 150 traktora. Posle odluke Pokrajinskog sekretarijata za poljopivredu da omogući zakup ogromnog broja hektara državnog poljoprivrednog zemljišta nemačkoj kompaniji "Tenis" i domaćem preduzeću "Fud planet", Savez udruženja poljoprivrednika Banata pokreće spor pred Upravnim sudom u Novom Sadu. Posle godinu dana Upravni sud donosi odluku u korist domaćih paora.

Firma "Tenis" je osnovana u Srbiji sa osnivačkim ulogom od samo 0,8 evra ili 100 dinara. Podsećamo da je najavljeno da će u pitanju biti investicija veka u poljoprivredu Srbije. Premda ne ispunjava reference koje zakon propisuje, vlast joj omogućava rad preko Komisije za dodelu zemljišta Ministarstva poljopivrede i partijskih poslušnika u Zrenjaninu i Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu. Poslednje tri godine, firma "Tenis", registrovana u Srbiji, beleži višemilionske gubitke, a ne ostvaruje nikakav prihod, što nas dovodi do zaključka da je u pitanju – fiktivna firma.

U međuvremenu, i pored odluke Upravnog suda, 2019. godine Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ponavlja identično rešenje o dodeli zemljišta kompaniji "Tenis", a Savez poljoprivrednika Banata ponovo pokreće tužbu.

Vlast, takođe u međuvremenu, donosi odluke koje dodatno pogoršavaju položaj domaćih paora: smanjuje subvencije sa 12.000 na 4.000 dinara po hektaru u biljnoj proizvodnji, smanjuje količinu zemljišta koju subvencioniše (sa 100 na 20 hektara), ukida regresirano gorivo za poljoporivrednike, smanjuje cene poljoprivrednih proizvoda uz pomoć svojih prijatelja tajkuna i monopolista, obesmišljavajući berzansku trgovinu čime se seljaci dovode u dodatno nezavidan finansijski položaj. Osim toga, uvode se subvencije za mehanizaciju koje je nemoguće dobiti bez plaćanja reketa partijskim izaslanicima. Takođe, zemlja se izdaje van svih agro-rokova, odnosno licitacije se održavaju u martu ili aprilu, sa jasnim ciljem da domaći paori odustanu od državnog poljopivrednog zemljišta, čak i po cenu uništenja njegovog kvaliteta.

Poljoprivrednici na toj zemlji ostvaruju jedino – finansijski gubitak. Ovo su samo neki od jezivih poteza vlasti kojima se uništavaju domaći paori", navodi se u pismu koje je potpisao Dragan Kleut, koorditor Saveta za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati