Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 11. 2020. 21:17 6

Zašto napadaju Joanikija: Borac za KiM, protivnik Vučića i Mila

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, koji je od početka novembra pozitivan na koronavirus, uvek je govorio o Kosovu i Metohiji kao svetoj srpskoj zemlji, kritikovao je vlast zbog ugrožavanja prava građana, a od trenutka donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, zajedno sa narodom i upokojenim mitropolitom Amfilohijem, branio je svetinje od režima Mila Đukanovića. Joanikije, kao ni ostale vladike, nije imao lepo mišljenje ni o Aleksandru Vučiću, a kao i većina sveštenih lica, bio je protiv toga da predsednik Srbije govori na sahrani mitropolita Amfilohija.

Govoreći jednom prilikom o nacrtu Zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica pokušaj da se napravi presedan kako bi onda, po istom tom modelu, na Kosovu i Metohiji srpske svetinje bile uzete i prepisane na "Veliku Albaniju".

- O tome se radi, draga braćo i sestre, jer zajedno rade, vidimo to lepo - rekao je vladika Joanikije.

Naveo je da smo čuvali veru i u vremenima mira i u vremenima rata.

- I u teškim vremenima ropstva pod Turcima održali smo našu vjeru i naše svetinje. Iako su mnoge svetinje rušene, kao ova što je nekada rušena, one su opet vaskrsavale jer se mi njih nikada nismo odrekli. Tako i u ovo naše vreme imamo grdno iskušenje sa našim vlastima koje hoće da otmu od Crkve ono što je Božje. Hoće ono što je Bogu posvećeno da prepišu na državu. A onaj ko ti uzima hram, ko ti uzima crkvenu zemlju, crkveno imanje, ono što je Bogu posvećeno, taj vrši najgrublji napad na veru, najgrublji, najopasniji napad na zavete predaka, na našu čast i na naš obraz - objasnio je vladika Joanikije.

- Onaj ko hoće da ti uzme hram, on hoće da te ponizi i da te učini robom u tvojoj zemlji, u tvojoj državi za koju su naši preci krv prolevali. Ne možemo to dozvoliti nikome. Nije hram moja prćija, niti je bilo koga drugoga, nego je Božje i crkveno vlasništvo. To što je Božje, ne sme biti ljudsko - kazao je episkop.

Duboka tajna KiM upečaćena u dušu našeg naroda

Vladika Joanikije u najnovijem obraćanju ognjište srpskog naroda na kome se svi grejemo, duhovno ognjište, svetinja, sveta srpska zemlja.

- Tako je govorio patrijarh. Isto tako, kako je to njemu bilo svojstveno, mitropolit Amfilohije koji je često posećivao KiM, a posebno Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane, ali i ostale svetinje, takođe je nosio KiM u svom srcu. Meni reče jedan sveštenik koji je bio sa mitropolitom Amfilohijem 1999. godine posle bombardovanja, kada je sakupljao i sahranjivao tela po KiM posle pogroma, da je tada video da je mitropolit od Crne Gore još više voleo Kosovo i Metohiju - svedoči vladika.

Episkop Joanikije bio je hapšen zbog prisustva na litijama u Nikšiću na dan Svetog Vasilija, a u pritvoru je proveo tri dana.

- Crkva je htela da praznik Svetoga Vasilija proslavi onako kako se može, ali da je bila i otvorena i za to da može biti iznenađenja, znajući koliko narod voli ovog Božjeg ugodnika i koliko mu je odan. Kad smo videli sabrani narod pred Hramom svetog Vasilija koji želi da produži kontinuitet Svetovasilijevske litije, koja je jedinstvena u svetu, mi smo, savetujući se sa našim mitropolitom Amfilohijem i sveštenstvom, našli najbolje rešenje, da obavimo molitveni hod. Narod se posle toga u miru, u slozi i međusobnoj ljubavi razišao domovima. Problemi su nastali kada se vlast posle toga umešala - kazao je Joanikije.

Pred izbore u Crnoj Gori pozivao je da se glasa protiv Mila Đukanovića, kazavši da je svaki slobodni glas dragocen kao zraci jutarnjeg Sunca koji daju život, radost i slobodu.

Volja naroda ispoštovana je, a Milo Đukanović je 30. avgusta izgubio izbore posle 30 godina provedenih na vlasti.

Episkop Joanikije, kao ni pokojni mitropolit Amfilohije i ostale vladike nije imao lepo mišljenje ni o srpskoj vlasti i Aleksandru Vučiću.

Uprkos velikim pritiscima, zajedno sa ostalim episkopima i sveštenim licima protivio se tome da Vučić govori na sahrani mitropolita Amfilohija u Podgorici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati