Slobodan Prvanović: RTS ugrožava državu, živote i zdravlje građana | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

I. Maksimović

25. 11. 2020. 06:42 5

Slobodan Prvanović: RTS ugrožava državu, živote i zdravlje građana

Hoću na delu da pokažem da sam protiv onoga šta je RTS radio, da konkretno uradim sve što mogu da uskladim rad RTS-a sa zakonima u medijskoj sferi i da se sa rukovodstvom RTS-a direktno sukobim kad god budu kršili zakone, a bojim se da će to opet raditi, kaže u intervjuu za Direktno.rs, Slobodan Prvanović, naučni savetnik u Institutu za fiziku, povodom kandidature za člana Upravnog odbora RTS.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) objavilo je listu kandidata za imenovanje po šest članova upravnih odbora javnih medijskih servisa, na kojoj je 48 imena za Upravni odbor Radio-televizije Srbije (UO RTS) i 17 za Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine (RTV), saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS). Na listi kandidata je i Slobodan Prvanović, naučni savetnik Instituta za fiziku i inicijator zahteva za promenu uređivačke politike RTS među kolegama iz akademske zajednice, koji je prethodno najavio da će se prijaviti za člana UO RTS u kojem bi se zalagao da se RTS “dovede u zakonske okvire”. Tim povodom, razgovarali smo sa profesorom Prvanovićem.

1. Šta vas je motivisalo da uđete u trku za člana UO RTS?

- Mnogi od nas smatraju da je informativni program RTS-a katastrofalan. Svojom obmanjivačkom politikom kada je informisanje javnosti u pitanju RTS je, u krajnjoj instanci, doveo do destabilizacije države i ugrožavanja života i zdravlja građana. Naime, stavljajući se u ulogu propagandnog servisa vladajuće klike, RTS je uskraćivao gledaoce za potpunu informaciju o stanju na političkoj sceni i skrivao skandalozne afere osoba povezanih sa vrhom vlasti. To je, kao što znate, dovelo do krajnje neobaveštenosti dobrog dela našeg naroda, stvaranja nefer predizbornih uslova i, konačno, do bojkota izbora od strane relevantnih opozicionih stranaka. Rezultat koji imamo su nelegitimna skupština i Vlada, koji su usled te nelegitimnosti potpuno nestabilni, što najava prevremenih izbora samo potvrđuje. Iz tog razloga je RTS odgovoran za destabilizaciju države, a što se tiče ugrožavanja života i zdravlja građana setimo se da RTS nije objavljivao predloge mera i korisne savete za zaštitu građana od zaraze, a koji su dolazili od strane opozicije. Iz ovoga proističe moja motivacija da se kandidujem za člana UO RTS. Preciznije, hoću na delu da pokažem da sam protiv onoga šta je RTS radio, da konkretno uradim sve što mogu da uskladim rad RTS-a sa zakonima u medijskoj sferi i da se sa rukovodstvom RTS-a direktno sukobim kad god budu kršili zakone, a bojim se da će to opet raditi - kaže Prvanović za naš portal.
2. Šta vidite kao glavne probleme u funkcionisanju Javnog servisa?

- Glavni problem je očigledna namera rukovodstva da od RTS-a pravi propagandni servis vladajuće klike. Rukovodstvo je spremno i da krši zakone u tom svom naumu da javni servis otme od građana i da ga podredi interesima jedne relativno male grupe pojedinaca iz i oko vlasti. Problem je i taj što se zaposleni na RTS-u ne usuđuju na suprotstavljanje tom rukovodstvu kada od njih traži da saučestvuju u kršenju zakona, a problem je i taj što postoje novinari kojima Kodeks nije bitniji od stanja na bankovnom računu. Generalno, problemi u funkcionisanju naše države, njenih organa i institucija se najčešće mogu svesti na kriminal, korupciju ili kukavičluk nekih od nas. Otprilike isto može da se kaže i za RTS.
3. Da li je moguće učiniti RTS istinskim servisom svih građana i šta je potrebno učiniti u tom pravcu?

- Nikada ne treba da zaboravimo: jednog diktatora smo već srušili. Dakle, moguće je! Moguće je promeniti i celokupni nakaradni sistem koji sada imamo, pa je samim tim moguće uskladiti i rad RTS-a sa zakonom, a upravo to i samo to je potrebno da se uradi kako bi se RTS učinio pravim i istinskim medijskim servisom svih građana. Put oporavka i osnaživanja naše države i razorenih institucija je poštovanje zakona od strane svih nas, uvek i svuda. To važi i za RTS i za tužilaštvo i za sve druge urušene i urnisane institucije.
4. Za kakve principe ćete se zalagati u radu RTS-a?

- Set medijskih zakona je, čini mi se, jasno i precizno odredio kako RTS mora da radi i ono na čemu bih ja insistirao je da se sve odredbe zakona bespogovorno poštuju. Zalagao bih se za potpunu javnost u radu, a to bi se manifestovalo već na prvom sastanku UO na kome bih prisustvovao. Naime, zahtevao bih da se ili obezbedi prisustvo svih novinara koji su zaiteresovani za rad UO ili da se na neki drugi način, a zbog poštovanja mera zaštite od zaraze, obezbedi njihova potpuna, necenzurisana informisanost o celokupnom radu UO, ko je šta rekao i ko je kako glasao. Zalagao bih se za ličnu odgovornost svakog od zaposlenih, a i za savesno i transparentno korišćenje finansijskih sredstava sa kojima javni servis raspolaže.
5. Kako vidite stanje novinarstva u Srbiji danas?

- U Srbiji postoje novinari i postoje oni koji učestvuju u gebelsovskoj propagandi u korist vladajuće klike, a koji za sebe kažu da su novinari. Kao i u drugim sferama, i među novinarima postoje velike razlike. Jedni se odnose prema svojoj profesionalnoj, građanskoj, pa i patriotskoj obavezi na odgovoran, častan i pošten način, a neki drugi su spremni i preko mrtvih da gaze ne bi li se obogatili. Ovo teško vreme je sve nas razgolitilo. Nateralo nas je da pokažemo od kog smo materijala pravljeni. Jedino što novinare u tom pogledu čini drugačijima od drugih je to što je njihova časnost ili besčašće očigledno i javno. Na prvi pogled, reklo bi se da je više kukolja, ali mislim da je to samo privid. Pristojan i pošten svet se svuda u Srbiji povukao pred naletom nezajažljivih i neotesanih primitivaca. Ali, to je samo trenutno stanje koje će se okrenuti na svim terenima. Doći će do velike promene i po horizontali i po vertikali u Srbiji, u to ne sumnjam, a banditi koji sada orgijaju na sve strane treba da se sete onoga - čuvaj se besa tihog i povučenog čoveka - zaključuje profesor Prvanović za Direktno.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Sam protiv svih

Zoran Živković [15.01.2021.]


Video dana

Isto kao i ljudi...

Anketa

Koga biste želeli za novog patrijarha?

Rezultati