Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 11. 2020. 15:37 5

SPC 1929: Menjati pribor nakon pričešća; SPC 2020: Niko ne može da se zarazi istom kašičicom

Čim se pričesti lice sumnjivog zdravlja, odmah tu kašičicu spustiti u lonac ključale vode, naročito za to spremljene u oltaru i uzeti drugu kašičicu, kaže se u zbirci "Pitanja i odgovori iz pastirske prakse, crkvenog bogosluženja i religijskog života", koju je skupio i udesio Radovan Đ. Dimitrijević, paroh beogradski, 1929. godine.

Da je SPC imala drugačiji pristup pričešću u doba epidemija zaraznih bolesti, svedoči i pomenuta zbirka beogradskog paroha Radovana Dimitrijevića.

- Zdrava lica brisaće se jednim, a lica sumnjivog zdravlja drugim ubrusom. Ove ubruse po pričešću spaliti i pepeo baciti u reku - kaže se u uputstvu sveštenicima.

- Pričestiti, po moćustvu, najpre zdrave pa bolesne - navodi Dimitrijević.

- Sveštenici pri pričešćivanju da obrate naročitu pažnju, da u dobro otvorena usta pričasnika sipaju samo sveto pričešće i ne dodirujući kašičicom usne pričesnika - naglašava beogradski paroh.
Međutim, devedeset godina kasnije, SPC tvrdi da korišćenjem iste kašičice prilikom pričešća ne može doći do zaraze.

- Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je da neće biti prekida služenja liturgija i vršenja pričešća. SPC navodi da je "to je stvar oko koje se ne može raspravljati i da "ona predstavlja osnovu vere u Boga" - saopšteno je iz SPC u martu ove godine, kada je proglašeno vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa.

- Od pričešća se za dve hiljade godina nikad niko nije zarazio, pa ni sveštenici koji su pričešćivali gubavce, tuberkulozne i druge obolele od tada neizlečivih zaraznih bolesti - objasnio je vladika bački Irinej Bulović, rekavši da su zabludeli ljudi koji upozoravaju na takav vid zaraze.
Podsetimo, Član 3 Zakona o crkvama i verskim zajednicama je jasan: „Sloboda veroispovesti ili verskog uverenja može biti podvrgnuta samo onim ograničenjima koja su propisana Ustavom, zakonom i ratifikovanim međunarodnim dokumentima, a neophodna su u demokratskom društvu radi zaštite javne bezbednosti, javnog reda, morala i zaštite slobode i prava drugih. Verska sloboda se ne sme koristiti tako da ugrožava pravo na život, pravo na zdravlje, prava dece, pravo na lični i porodični integritet i pravo na imovinu, niti tako da se izaziva i podstiče verska, nacionalna ili rasna netrpeljivost.“ 

Dakle, način vršenja bilo kog obreda, pa i liturgije, ograničeno je opštim interesom, svih ljudi, bili vernici ili ne, pripadali islamskoj, hrišćanskoj, judaizmu, hinduizmu, budizmu ili bilo kojoj drugoj veri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati