Društvo i ekonomija

[ Izvor: KRIK ]

11. 11. 2020. 11:49 4

Predsednik Višeg suda: Kad čitate intervjue Dolovac, mislite da živimo u zemlji blagostanja

"Da se ne lažemo, mi nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu. Ja nisam u situaciji da vam kažem – mi smo imali člana srpske vlade, mi smo imali direktora javnog preduzeća (kojima se sudi)", rekao je u intervjuu za KRIK Aleksandar Stepanović, jedan od najuticajnijih ljudi srpskog pravosuđa – predsednik Višeg suda u Beogradu.

Stepanović kaže da mu je 2018. godine, kada su formirana odeljenja za borbu protiv korupcije pri tužilaštvu i sudu, donela nadu, ali da su očekivanja izneverena. Po njegovom mišljenju, tužilaštvo je odgovorno što se ne sudi korumpiranim političarima.

- Ono što sud radi je ono što nam stigne iz tužilaštva. Kad čitate intervju koleginice Zagorke Dolovac (Republičkog javnog tužioca), mislite da živite u jednoj zemlji skandinavskoj, blagostanja, gde cveta cveće, gde je potpuno jedna idila - rekao je Stepanović za KRIK.

Predsednik Višeg suda u Beogradu je za ovaj portal govorio o problemima u pravosuđu, o odlukama koje je donosio, ali i detaljima iz njegovog profesionalnog uspona koji je, sudeći po napadima tabloida, ugrožen.

Stepanovićeva karijera delom je isprepletena sa uticajnim i misterioznim Aleksandrom Đorđevićem, bivšim šefom obaveštajne agencije BIA i poznanikom sa fakulteta predsednika Aleksandra Vučića.

KRIK otkriva da je, dok je bio advokat, Đorđević svoju kancelariju vodio iz kuće koja je u vlasništvu Stepanovićeve supruge. Predsednik Višeg suda kaže da se u tom periodu "viđao" sa Đorđevićem, ali i da on nije uticao na njegov uspon, kao i da je držao profesionalnu distancu.

- Apsolutno nigde nikakvo njegovo punomoćje nije bilo u predmetima u kojima sam ja postupao, jer smatram da bi možda na neki način došao u sukob interesa i da je to potpuno neprihvatljivo.

Nakon što je Đorđević postao šef obaveštajne agencije, Zakon o BIA je promenjen i Stepanović je dobio novu moć – da odlučuje o tome koga BIA sme da prisluškuje.

- Ja sam bio na porodičnom nedeljnom ručku i to je na televiziji objavljeno, da je došlo do izmene Zakona o BIA. Niko me nije konsultovao.

U intervjuu za KRIK kaže da se njegovo poznanstvo sa Đorđevićem, koji je trenutno ambasador u Bosni i Hercegovini, ali i dalje uticajna figura u zemlji, prekinulo.

- Više od tri godine nemamo nikakav kontakt.

Poslednji događaji ukazuju i da se Stepanović našao u nemilosti nekih centara moći, kao i onih čiji rad delom treba da kontroliše. Tabloidi su nedavno objavili serijal tekstova o predsedniku Višeg suda, optužujući ga za nepotizam, što je on demantovao i rekao da su pitanja tabloidima dostavljana upravo iz BIA.

Stepanović kaže da se nalazi na meti jer je počeo otvoreno da govori o pritiscima na sudstvo na sastancima sa međunarodnim organizacijama, kao i u medijima.

- Politički pritisak se ogleda u jednom frekventnom komentarisanju sudskih postupaka koji nisu okončani od najviših predstavnika vlasti. Ta vrsta komentarisanja je vrsta diskreditacije nosilaca pravosudnih funkcija - kaže Stepanović.

Kao primer navodi slučaj Filipa Koraća – kriminalca protiv kog je početkom godine obustavljena istraga zbog učešća u ubistvu, na šta je predsednik Vučić u javnosti oštro reagovao i rekao kako je "besan".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati