Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

01. 11. 2020. 14:03 2

CRNA GORA U SUZAMA Sahranjen mitropolit Amfilohije (VIDEO)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Dan žalosti proglašen je u šest opština.

Telo mitropolita juče je preneseno u Saborni hram, oko 14 sati danas je spušteno u kriptu, a na hiljade vernika iz cele Crne Gore i okolnih zemalja došlo je da mu oda počast. Opelo "Đedu" služilo se ispred Hrama, među njegovim narodom. Narod se od "Đeda" oprostio rečima "Ne damo svetinje!"

- Plače Crna Gora, ima i za kim. Bog mu je dao, te je obnovio Crnu Goru i njene hramove, ulepšao lice Crne Gore, okadio svaki kamen, svako dete pomilovao, svakog žalosnoga utešio, gladnog nahranio, beskućnika primio, svakoga uvažio i sve trpio, sve milovao svojom ljubavlju - naveo je episkop Joanikije. 

Nakon njegovog i obraćanja patrijarha Irineja, od pokojnog Amfilohija oprostio se Aleksa Bečić, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, dok narod aplauzom pozdravlja sećanje na preminulog vladiku.

- Bog ne gleda ko je ko. Amilohije je neko sa kim se morate oprostiti, a nije moguće rastati, opraštam se verujući da se nikad nećemo rastati. Morao je braniti crkvu od dela svog naroda, branio i odbranio tako što je svakom unapred oprostio. Morački sin. Tako braniti, a ništa ne uzeti, toliko raditi, graditi, a sve pokloniti, mogu samo veliki i besmrtni. Živelo pomirenje, živela Crna Gora - poručio je Bečić.

Zbog smrti mitropolita dan žalosti danas je proglašen u šest opština - Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama, ali ne i u celoj državi, što je od odlazeće Vlade tražio mandatar Zdravko Krivokapić. On se na poseban način oprostio od cenjenog mitropolita.

- Današnji dan je litija svih dosadašnjih litija koje su se slile sa svih krajeva, i danas ih predvodi niko drugi nego naš mitropolit. Pogledaj još jednom na narod svoj, mitropolite! Svedočio je da su preduslovi samo dve stvari - iskrenost i istina. I zato njegove reči gromko odzvanjaju i daleko se čuju. Iako si vaskrsnuo Crnu Goru, doživeo si da trpiš nevolje i muke radi Gospoda i to od svoga naroda, znajući da tako postajemo bliži Bogu - rekao je Krivokapić.

Akademik Matija Bećković održao je dugačak govor, napisan na više strana. Bila je bojazan da neće stići na vreme, zbog kašnjenja aviona za Podgoricu, ali, stigao je i oprostio se od Đeda na svoj način.

- Nadao sam se da će mitropolit Amfilohije sahraniti mene. Bila je to velika čast za svakog koga je sahranjivao proteklih godina, ali nebo je odlučilo da ja danas sahranjujem njega. Danas počinje novi, večni život Amfilohija Radovića. Da ga je Bog pozvao ranije, ne bi valjalo. On je rekao da mitropolit nije bio čovek nego "svečovek" - u dahu je govorio Bećković.

- Kažu da bog svakog drži na zemlji dok ne uradi ono zbog čega se rodio. To je svojim životom potvrdio i mitropolit Amfilohije. Gospod ga je pozvao u pravi čas, baš kad je trebalo. Pozvao ga je na nebo gde će sad više uraditi za svoj narod i crkvu, nego da je ostao na zemlji, gde je učinio sve zbog čega se rodio.

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić nalaze se Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. U hramu su i poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović i Dragan Vukić, lider Prave Crne Gore Marko Milačić, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

Nakon posete Srpskoj kući u hram je stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sa njim i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Vladu Srbije u Podgorici danas predstavljaju ministri Nebojša Stefanović i Nenad Popović. Vučić se poklonio telu pokojnog mitropolita.

Episkop bački Irinej rekao je da je pored tuge zbog rastanka "naša radost veća, jer znamo da je rastanak privremen". Kazao je da nije slučajno, nego po promislu Božjem da se mitropolit upokojio uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog i da se danas predaje zemlji u dan Hristovog vaskrsenja, jer je svaka nedelja Dan Hristovog vaskrsenja.

- Nije istina da je mitropolit preminuo od virusa, nego da je 11 dana bio pobednik tog virusa, njegov organizam i telesna slabost nisu izdržali to iskušenje - izjavio je Irinej i naglasio da je Amfilohijeva životna deviza bila "Sve za Hrista, a Hrista nizašta".

On je kazao da ovako govoreći o mitropolitu ne želi da stvara kult ličnosti, niti je Amfilohije tome težio.

Organizovanih polazaka bilo je iz mnogih gradova širom Crne Gore, a putevi ka Podgorici, gde će Amfilohije biti sahranjen, od jutros su preplavljeni automobilima. Pleme Kuči peške je krenulo ka Podgorici.

Prema izvorima "Vijesti" iz Mitropolije, za praćenje sahrane akreditovani su novinari iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Francuske, Austrije i Nemačke.

Najavljeno je da će sahranu prenositi Javni servis Crne Gore, kao i da je osam televizija iz regiona zatražilo pravo prenosa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati