Društvo i ekonomija

Direktno.rs

31. 10. 2020. 16:41 11

KADRIRANJE SNS U PARAĆINU Otkaz arhitektama, na njihova mesta kuvari!

Naprednjaci u Paraćinu u poznatom stilu već viđenom širom Srbije sprovode "čistku" svih zatečenih radnika u opštinskim službama posle preuzimanja lokalne vlasti. Na prvi pogled, ovo ne bi bilo za veliko čuđenje u Srbiji navikloj na to da se radna mesta u državnoj službi dele kao partijski plen.

Međutim, u ovoj opštini koju su preuzeli posle osam godina borbe, prevazišli su sami sebe, dodatno doprinoseći slici "neprosvećene rulje", kako ih često opisuju njihovi politički protivnici.

Naime, iz opštinske uprave otpušteno je dvoje diplomiranih inženjera arhitekture. Jedan je godinama radio na poslovima ozakonjenja, dok je drugi poslednje angažovanje u upravi imao na poslovima građevinskog inspektora, za šta je potrebno značajno radno iskustvo u struci i položeni odgovarajući ispiti.

Umesto dvoje otpuštenih inženjera na poslovima ozakonjenja zaposlen je Paraćincima poznati član internet tima SNS-a, Branislav Lj. Nikolić, "maskota" lokalnog SNS-a. Na njegovom FB profilu piše da od škole ima nezavršenu "višu hotelijersku - kuvarsku" u Kruševcu. Ovo je ujedno i prvi radnik koji nema višu ili visoku stručnu spremu, a koji je zapošljen u opštinskoj upravi u proteklih petnaestak godina. U Paraćinu svi koji znaju Branislava začuđeno vrte glavom povodom njegovog angažovanja na poslovima ozakonjenja, a glasine da je svojevremeno i ponavljao neki od razreda u osnovnoj školi nismo mogli proveriti.

Upućeniji ukazuju da Branislav možda nema diplomu diplomiranog inženjera arhitekture, ali zato na Fejsbuk profilu ima fotografiju sa Darkom Glišićem, predsednikom izvršnog odbora SNS-a, što je jača preporuka od bilo koje fakultetske diplome.

Do ove informacije naši saradnici došli su tragom objave na Fejsbuku dipl. ing. arhitekture Marije Tačić. Ona je tri godine radila u opštinskoj upravi na poslovima ozakonjenja, sprovođenja projekata i kao građevinski inspektor, a na FB je podelila objavu iz koje se vidi da joj je radni odnos u opštini prekinut.

32-godišnja majka dve devojčice je u razgovoru sa našim saradnicima kratko potvrdila da joj radni odnos nije produžen, iako je za to bilo mogućnosti. Ostala je bez posla uprkos činjenici da ima položen ispit za rad u organima uprave, položen ispit za inspektora, važeću licencu inženjerske komore za projektovanje, kao i radno iskustvo u struci u trajanju preko pet godina. Marija ne sumnja da joj ugovor nije produžen iz političkih razloga, zbog političkog angažovanja njenog oca. Ovaj doskorašnji odbornik u lokalnoj skupštini se naime sukobio sa sada vladajućom "tajkunskom" strujom lokalnog SNS-a.

Ugovor na poslovima ozakonjenja na kojima je bio angažovan nije produžen ni dipl. ing. arhitekture Darku Jaćimoviću. Jaćimović nije želeo da govori za naš portal, ali su članovi porodice potvrdili da više nije angažovan u opštinskoj upravi. I u Darkovom slučaju reč je kako kažu upućeni o političkoj odmazdi. Njegov otac je dugogišnji predsednik mesne zajednice koji je grubo odbio saradnju sa SNS-om iako nije pripadnik ni jedne od političkih organizacija koje su u Paraćinu činile lokalnu vlast pre poslednjih izbora,

Upitan da prokomentariše ovaj slučaj bivši predsednik opštine Saša Paunović kratko nam je odgovorio :

- Svakako je bilo slučajeva zapošljavnja i u dosadašnjoj praksi za koje bi se moglo sumnjati da je na njih uticala politika. Ipak, ne sećam nijednog primera da su otpušteni radnici sa visokim kvalifikacijama, inženjeri, sa položenim ispitima za radu u upravi, licencama da bi se na njihovo mesto primila lica bez kvalifikacija, te u tom pogledu ovaj slučaj zaista predstavlja novinu - rekao je Paunović za Direktno.rs.

Srećom po Paraćince koji žele da reše probleme sa ozakonjenjem objekata, Branislava građani najčešće viđaju u portirnici gde provodi radni dan, osim kada obavlja kurirske zadatke za politčko rukovodstvo opštine ili vozi službeni auto. Naprednjaci se ne osećaju komforno u društvu opštinskih vozača, pa im je stranačka "maskota" bolje društvo za opušteno ćaskanje tokom putovanja službenim autom. Još jedna srećna okolnost je što je Branislav zapošljen u opštinskoj upravi, a ne u lokalnoj bolnici koju takođe vodi SNS na npr. odeljenju hirurgije.

Ipak, od zamene diplomiranih inženjera arhitekture nesuđenim kuvarom, do zamene hirurga ili kardiologa licem sličnih kvalifikacija samo je jedan korak - da se pojavi neki Branislav koji na profilu ima sliku sa Vučićem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati