Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

26. 10. 2020. 11:05 1

Treća sudska presuda u korist Obradovića protiv "Informera"

Srpski pokret Dveri saopštio je danas da je Viši sud u Beogradu doneo presudu kojom je po treći put kaznio vlasnika dnevnog lista "Informer" Dragana J. Vučićevića sa 160.000 dinara zbirno, za povredu časti i ugleda predsednika Dveri Boška Obradovića usled objavljivanja neistinitih informacija.

Kako se navodi, to je treća sudska presuda u korist Obradovića protiv "Informera", koji je već pravosnažno kažnjen zato što je Obradovića nazivao "fašistom, trgovcem belim robljem, izdajnikom Kosova i slugom NATO".
- Ovoga puta radi se o članku u štampanom i elektronskom izdanju "Informera" od 5. decembra 2018. godine pod naslovom 'Đilas i Boško hoće krv - dok Šiptari prete ratom, opozicija sprema haos u Srbiji' i podnaslovom "Boško Obradović juče se u Skupštini pojavio u žutom prsluku i najavio krvavavo nasilje na ulicama" - navodi se u saopštenju Dveri.

Kako se dodaje, tuženi vlasnik lista "Informer" Vučićević se obavezuje da objavi ovu presudu o svom trošku, bez komentara i odlaganja, najkasnije u drugom narednom broju novina od pravosnažnosti presude.

U presudi se, prema saopštenju Dveri, navodi da su "na taj narušeni ugled i čast tužioca, imajući u vidu da su neistinite tvrdnje mogle proizvesti samo negativan stav najšire javnosti o ličnim i moralnim kvalitetima istog. To kod čitaoca može izazvati prezir, osudu i pogrešnu sliku o tužiocu koji je predsednik stranke koja se zalaže za zaštitu ustavnog poretka Srbije, posebno na Kosovu i Metohiji".

- Činjenica da se tužilac tih dana pojavljivao u žutom prsluku ne vodi automatski zaključkuje da je tužilac time pozvao na krvave nerede kao u Parizu... Ne može se zaključiti da je izražavanje tuženih kroz objavljeni članak imalo za cilj obaveštavanje javnosti i da je doprinosilo raspravi u demokratskom duhu. To je vodilo stvaranju odredjene slike o tužiocu u javnosti koja povredjuje njegovu čast i ugled - navodi se u presudi.

Obradović je povodom presude izjavio da sudske presude iz dana u dan pokazuju "kolike su bile razmere laži i kleveta protiv lidera opozicije u režimskim medijima".

On je dodao da svaka takva presuda znači veliku moralnu i političku satisfakciju, ali da to posle nekoliko godina ne može da umanji štetni medijski efekat jer "svakako neće biti objavljeno na naslovnoj strani kao ono što je bilo razlog za tužbu".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati