Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

22. 10. 2020. 18:56 8

Desničari bakljadom na učesnike "Mirdite", privedena jedna osoba

Policija u Beogradu privela je jednu osobu koja je večeras prekinula uvodno obraćanje na otvaranju festivala "Mirdita - dobar dan" u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kako je za agenciju Beta rečeno iz Inicijative mladih za ljudskih prava, ta osoba je uzviknula "Vratite me na Kosovo" i odgurnula mikrofon dok su se organizatori obraćali.

Grupa od stotinak protivnika festivala "Mirdita - dobar dan" okupila se u Birčaninovoj ulici u Beogradu, koju je prethodno iz svih smerova blokirala policija.

Okupljeni pripadaju desničarskoj organizaciji Zavetnici, a među njima su i liderka organizacije Milica Đurđević, kao i Sima Spasić iz Udruženja porodica kosmetskih žrtava.

Lider Srpske desnice Miša Vacić takodje se pridružio okupljenima, a novinarima je rekao da je festival provokacija i negacija srpskih žrtava na Kosovu, i ocenio da Kosovo "nema kulturnu baštinu".

Stefanović: Niko nema prava da zabrani slobodu govora, neće vam proći!

Pokušaj da se onemogući otvaranje festivala "Mirdita - dobar dan" od strane desničarskih organizacija osudio je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, koji je jasno poručio da u Srbiji niko nema prava da zabrani ljudima da slobodno misle i prezentuju umetnost.

- Nalazimo se ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj ulici u Beogradu. Ovde je otvoren i počeo festival "Mirdita - dobar dan", koji se održava svake godine i gde se sastaju umetnici iz Beograda i Prištine. Oni razmenjuju i prikazuju svoja umetnička dela i radove, razvijaju dijalog i tragaju zajednički za istinom - rekao je Stefanović i naglasio:

- Ovde smo došli da onemogućimo pokušaj sprečavanja otvaranja i održavanja ovog festivala od strane ekstremnih desničarskih grupa, koje su i danas pokušale da onemoguće ovaj festival. Mesta poput ovog su prilika da ljudi iz različitih mesta i različitih miljea razmenjuju informacije, prikazuju umetnička dela i da se o njima razgovara. Niko nema prava u Srbiji da sprečava bilo koga da slobodno misli, slobodno govori i slobodno prezentuje umetničko delo. Zato smo ovde. Neće vam proći. No pasaran - istakao je zamenik predsednika SSP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati