Društvo i ekonomija

Dirketno.rs

20. 10. 2020. 11:03 5

Cecin duhovnik i učesnik afere "otmica" predstavlja mozaik Hrama Svetog Save

U toku su završni radovi u Hramu Svetog Save, a urađen je mozaik koji se prostire na površini od oko 15.000 kvadratnih metara. Skandalozno je, međutim, to što je pri završetku ovih radova glavna figura jedne od najpoznatijih i najvećih svetinja u Srbiji vladika Stefan Šarić, koji je optužen za nečasne i kriminalne delatnosti, od seksualnog opštenja do umešanosti u otmicu studenta sa čijom se devojkom ranije zabavljao.

Šarić, duhovnik pevačice Cece Ražnatović, inače starešina Hrama Svetog Save, smatra da je tehnika kojom je rađen ovaj mozaik bolja i od najpoznatijeg venecijanskog mozaika i da će se lepota mozaika u potpunosti sagledati kada se završi rasveta.

Kada je o pojmu "sagledavanje" reč, nije jasno kako Srpska pravoslavna crkva na čelu sa patrijarhom Irinejom, čiji je vikarni episkop upravo vladika Stefan, ne sagledava da u svojim krugovima ima episkopa koji je optužen i saslušavan zbog otmice i kako je moguće da niko ne reaguje na vladikinu ljubavnu vezu sa dotičnom devojkom, što je prema crkvenim kanonima strogo zabranjeno.

Podsetimo, Šarić je umešan u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, kojeg su 8. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen.

Oteti student je, prema navodima, u vezi sa devojkom sa kojom je vladika Stefan Šarić ranije imao seksualne kontakte i time prekršio duhovni zavet episkopa.

Odluka da vladika Šarić bude izabran za vikara patrijarha Irineja naišla je na negodovanje velikog broja episkopa, jer je Šarić bio poznat kao čovek "više posvećen ovozemaljskim nego nebeskim stvarima".

Da celokupan slučaj bude još više skandalozan, na inicijativu episkopa Stefana Šarića održana je sednica Akademije SPC za umetnost i konzervaciju na kojoj su učesnici sastanka pristali da studenta Marka Žarkova, koji je prijavio otmicu, proglase labilnim, i takav dopis upute Sinodu. Umesto procesuiranja Šarića, jasno se idu na diskreditaciju Žarkova.

Da se SPC očigledno vodi krilaticom "pojeo vuk magarca" ili "sve će to narod pozlatiti", svedoči i činjenica da je episkop Šarić i dalje starešina jedne od najomiljenijih svetinja u zemlji, Hrama Svetog Save i da mu je dozvoljeno da se šepuri završnim radovima i mozaikom, kao da nema nikakvu mrlju iz prošlosti.

Episkop Šarić se čak usudio i da citira pokojnog patrijarha Pavla. Podsećajući na njegove reči "budimo ljudi", Šarić je u jednom momentu kazao da Hram Svetog Save treba da služi "da svi postanemo ljudi". 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati