Ukazao na muljažu, pa ga sa mesta rukovodioca stavljaju na rad na deponiji i groblju! | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

V. T.

19. 10. 2020. 14:40 10

Ukazao na muljažu, pa ga sa mesta rukovodioca stavljaju na rad na deponiji i groblju!

Uzbunjivač u JKP Badnjevo u Negotinu Siniša Mirović ukazao je nadležnima na malverzacije u nabavci mazuta u ovom preduzeću, a sada mu preti smena sa radnog mesta. Istraga je obustavljena, dokumentacija sa tendera nije javno dostupna, a nadležne institucije ćute.

Mirović već 30 godina radi u gradskom zelenilu JKP Badnjeva kao master inženjer hortikulture na raznim pozicijama od proizvodnje do rukovodioca cele radne jedinice. Na poziciji rukovodioca Zelenila i čistoće je poslednjih osam godina, a sada mu zbog uzbunjivanja preti prekvalifikacija.

Nakon što je saznao da postoje sumnje na malverzaciju u nabavci mazuta za grejanje Mirović je odlučio da ovo prijavi licu za prijem informacija u vezi uzbunjivanja. Cena mazuta na tenderu, kako navodi Mirović, bila je duplo manja od cene koja je plaćana kad je mazut isporučen, te je ovo bio crveni alarm i povod da potencijalnu malverzaciju u javnoj nabavci prijavi nadležnima. 

- Tada su me obavestili da će ispitati slučaj, a onda samo rekli da se na predlog direktora slučaj zatvara. Meni nisu omogućili uvid u tendersku dokumentaciju za koju sam tražio, kao ni da pratim tok istrage, niti objašnjenje zašto se zatvara slučaj - kaže uzbunjivač Mirović za Diretkno.

Nakon ovakvog tretmana od strane nadležnih, Mirović je uložio žalbu, kao što je dozvoljeno Pravilnikom o uzbunjivanju, a obavestio je i nadzorni odbor. Nadležni su, međutim, umesto da slučaj ispitaju promenili radno mesto na kome uzbunjivač radi.

- Nisam dugo čekao osvetu odgovornog lica, koja je došla sa izmenom sistematizacije. Meni tada, kao stručnom licu, protivno Zakonu o zaštiti uzbunjivača menjaju radno mesto. Za rukovodioca radne jedinice, protivno preporuci revizora, ukidaju VII stepen i uvode samo VI. I to ne samo poljoprivredne i šumarske struke nego i društvene, kako bi mogao neko sa Megatrendom da me zameni - objašnjava Mirović.

Razlog za obustavljanje postupka, kako tvrdi Mirović, jeste to što je direktor JKP umešan u spornu nabavku mazuta i jer je potpisivao račune koje umesto nadzornog odbora. 

Za njega se, kako kaže, sprema radno mesto na iznošenju smeća, za koje je do ove izmene bio predviđen VI stepen društvene struke. Ovom izmenom, pak, za ovu poziciju sada je neophodan VII stepen u koji spadaju poljoprivredne i druge struke.

- Izmena sistematizacije je postavljena na oglasnu tablu 15. oktobra i važiće osam dana od objavljivanja. I o njoj sam obavestio Opštinsko veće i nadzorni odbor, kao i sva tri sindikata da nije u skladu sa zakonom. Normalno da nisam dobio nikakav odgovor ni od koga - kaže Mirović.

Nakon što je saznao da je istraga obustavljena, Mirović je podneo prijavu i Republičkom tužilastvu. Njegovo uzbunjivanje sada je predmet u Niškom odeljenju za suzbijanje korupcije, ali o svom slučaju, iako je pismeno zahtevao, nije dobio nikakve informacije.

Pravilnik o postupku unutrašnjeg uzbunjivanja, kao i Zakon o uzbunjivanju, izričito kaže da se uzbunjivač ne sme staviti u nepovoljniji položaj, što između ostalog podrazumeva i "raspoređivanje ili premeštaj na drugo radno mesto". 

Direktor JKP Badnjevo Dalibor Ranđelović na naše pozive nije odgovarao, a poslednja javna nabavka koja se na sajtu ovog preduzeća nalazi datira iz 2016. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Tweetfighting

Zoran Živković [30.11.2020.]


Video dana

Sve je u balansu

Anketa

Koji nadimak najbolje pristaje Goranu Vesiću?

Rezultati