Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

16. 10. 2020. 16:28 11

"Putine, oduzmi ruski orden Vučiću"

Grupa srpskih intelektualaca uputila je pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kome ga je zamolila da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću oduzme orden Aleksandra Nevskog, jer "zloupotrebljava vekovne srpsko-ruske odnose i koristi ih u dnevno-političke marketinške svrhe".

Izražavajući zahvalnost Putinu zbog "prijateljskog odnosa prema Srbiji i suštinskog razumevanja za značaj srpsko-ruske saradnje", autori pisma su naveli da Vučić ne zaslužuje ruski orden i zato što "razvija stratešku saradnju sa evroatlantskim strukturama".

- Rusija je u mnogim istorijskim trenucima bila jedini oslonac srpskoj državi i jedina uzdanica našem narodu. Veoma smo zahvalni Rusiji na principijelnom stavu da kosovsko pitanje može da se rešava isključivo u skladu sa međunarodnim pravom, odnosno Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije. Time Rusija, štiteći međunarodno pravo i svetski poredak, štiti i teritorijalni integritet Srbije - navodi se u pismu ruskom predsedniku. 

Potpisnici su ocenili i da Srbija "ne ulaže napore da očuva svoj teritorijalni integritet, odnosno Kosovo i Metohiju u svom sastavu", navodeći kao potvrdu te tvrdnje da je državno rukovodstvo 2013. potpisalo "štetni Briselski sporazum kojim su ugašene institucije države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije i postavljena klasična granica između Kosova i Metohije i ostatka Srbije". 

- Da za osam godina vlasti, vladajući režim ni jednom nije postavio pred međunarodnu zajednicu pitanje povratka više od 200.000 proteranih Srba kao i povratka srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju, što je predviđeno Rezolucijom 1244 - stoji u pismu.

Navodi se i da državni vrh Srbije nije uputio poziv Rusiji da se uključi u pregovore o Kosovu "i svojim autoritetom pomogne da se ovo pitanje reši u skladu sa interesima naše države, a ne u skladu sa interesima albanskih separatista".

- Umesto toga, predsednik Srbije je uključio Ameriku u proces rešavanja kosovskog pitanja, koja je glavni kreator i pokrovitelj nezavisnog Kosova. Potpisivanjem tzv. Sporazuma o ekonomskoj saradnji Srbije i Kosova, predsednik Vučić se saglasio sa tim da Srbija odustane od kampanje za povlačenje priznanja lažne države Kosovo, nakon što su mnoge države to već učinile - stoji u pismu. 

Dodaje se i da Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu "nije dobio diplomatski status i pored obećanja srpskog rukovodstva da će ga dobiti, da ruske firme u poslednjih osam godina nisu mogle da pobede ni na jednom tenderu u Srbiji i da rukovodstvo Srbije osim praznih obećanja nije učinilo ni jedan konkretan korak u daljem strateškom produbljivanju srpsko-ruske saradnje".

Pismo predsedniku Rusije potpisali su, između ostalih, direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković, bivši poslanik DSS doktor Marko Jakšić, profesor Dejan Mirović, novinari Mihailo Medenica i Predrag Popović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati