U Srbiji svaki peti zaposleni radi na "crno"! | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

12. 10. 2020. 16:21 0

U Srbiji svaki peti zaposleni radi na "crno"!

Od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji svaki peti radi "na crno" - najmanje 80.000 radnika u građevinarstvu, pomoćnih barmena i konobara, bebisiterki, spremačica i sličnih profesija, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

"Na crno" najviše ih je u poljoprivredi, turizmu i ugostiteljstvu (15,1 odsto) i građevinarstvu (11,3 odsto), dok na kućnim i pomoćnim poslovima svako drugo lice radi bez ugovora i bez prava na penziono osiguranje i zaštitu od povrede na radu za svaki dan koji provede na poslu.

To je pokazala analiza NALED-a i Nemačke korporacije za razvojnu saradnju (GIZ) o mogućnostima proširenja sistema pojednostavljenog angažovanja radnika na sezonskim i povremenim poslovima koji zasad funkcioniše samo u poljoprivredi.

Najčešći razlozi zbog kojih poslodavci ne prijavljuju zaposlene su visoki troškovi, komplikovana procedura i nedovoljno fleksibilan način ugovaranja.

Šefica Jedinice za hranu i poljoprivredu u NALED-u Tisa Čaušević, rekla je danas na predstavljaju te analize da je jedan od načina da se ti radnici uvedu u legalne tokove i time zaštite njihova prava, to da se pojednostavljena procedura prijave sezonaca putem e-portala ili onlajn aplikacije proširi na druge delatnosti.

- Za godinu i po od kada je uveden ovaj sistem u poljoprivredi, broj prijavljenih sezonaca je porastao više nego 10 puta - sa 3.500 na oko 42.500 radnika - navela je Čaušević.

Projektni menadžer u GIZ-u Zoran Jakovljev kazao je da je ta organizacija podržala uvođenje elektronske prijave sezonskih radnika da bi se olakšalo zapošljavanje i smanjila siva ekonomija.

- Naša analiza je pokazala da su ostvareni značajni pozitivni efekti za sve zainteresovane strane - poslodavcima su smanjeni troškovi angažovanja sezonaca i skraćena procedura prijave i odjave sa pet sati na pet minuta, dok su radnici dobili pravo na penziono i osiguranje od povrede na radu - objasnio je Jakovljev.

Neformalno zapošljavanje jedan je od ključnih generatora sive ekonomije, jer na svakih 100 dinara koji se obrnu u sivoj zoni, 62 dinara je od neprijavljenih zarada, a 38 dinara neprijavljeni profit, navodi se u analizi NALED-a i GIZ-a.

Utvrđeno je da u Srbiji trećina neformalno angažovanih radi kraće od tri meseca, svaki peti radi do šest meseci, a samo 16 odsto je angažovano na do godinu dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Tweetfighting

Zoran Živković [30.11.2020.]


Video dana

Pumpaj tu stvar

Anketa

Koji nadimak najbolje pristaje Goranu Vesiću?

Rezultati