"Priznanje Kona dokaz da nas je Krizni štab doveo u opasnost" | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 10. 2020. 10:11 1

"Priznanje Kona dokaz da nas je Krizni štab doveo u opasnost"

Udruženje "Ujedinjeni protiv kovida" istaklo je da je priznanje dr Predraga Kona, da je on radeći za Krizni štab donosio odluke na osnovu netačnih informacija, dokaz da Krizni štab nije dobro vodio državu kroz pandemiju. Takođe se navodi da epidemiolog koji donosi odluke na osnovu netačnih informacija ne predstavlja ništa drugo do opasnost po naciju.

- Dr Kon je otišao i korak dalje. Naime, postao je čuven tokom ove pandemije u svetskim okvirima iako je usred borbe sa ovim virusom otišao na ranije planirani godišnji odmor, a usudio se da za krivce označi sopstvene kolege (iste one kolege koji, za razliku od njega nisu otišli ni na kakav odmor i koji su, suprotno njemu, sve vreme epidemije bili izloženi velikom profesionalnom riziku da se zaraze i obole). Dodatno, pomenuti doktor se usudio da odgovornost prebaci i na informacioni sistem. Isti onaj informacioni sistem koji nam je ispred najviših zvaničnika Republike Srbije svojevremeno hvaljen kao najbolji - navodi se u saopštenju "Ujedinjeni protiv kovida".

Udruženje napominje i da je dr Kon očigledno zaboravio svoje, kao i izjave kolega tokom trajanja ove epidemije.

- Podsetićemo, od Kriznog štaba smo slušali da čak i ako dođe do drugog talasa, on neće moći da bude jak kao što je bio prvi, da najveći broj obolelih nema nikakve simptome, ili da virus nije takvog intenziteta, te je oslabila mogućnost da izazove teške forme bolesti. Posledice smo svi, nažalost, mogli da vidimo: veoma veliki broj obolelih, te visoka stopa smrtnosti. Nažalost, ovakve posledice nisu bile iznenađujuće, s obzirom da su građani u svom postupanju samo slušali ono što su mogli da čuju od Kriznog štaba - ističe se u saopštenju.

Sve ovo, dodaje se, dokazuje još jednom da su potpisnici otvorenog pisma UPK bili apsolutno u pravu kada su zahtevali odgovornost članova Kriznog staba, sa posebnim akcentom na problem sa zvanično objavljenim informacijama o broju zaraženih i preminulih.

- Cilj Ujedinjenih protiv kovida, kada govorimo o Kriznom štabu, isključivo je zaštita života i zdravlja naših građana. U tom smislu, Ujedinjeni protiv kovida niti mogu, niti smeju da prećutkuju ovakve izjave nadležnih, posebno ne doktora koji sada sopstvenu odgovornost pokušava da prebaci na drugoga.

Udruženje tvrdi da u ovoj zajedničkoj borbi ima dva cilja.

- Prvi je da naredni period epidemije dočekamo što spremniji, a u interesu svih građana. Iz tog razloga Ujedinjeni protiv kovida će u najkraćem vremenskom roku, kao sto je i najavljeno na sastanku koji je održan u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, dostaviti predloge koji su vezani za Krizni štab. Posebno cemo dati predloge vezane za aktuelnu epidemiolosku situaciju.

- Drugi cilj je da se ispitaju sve okolnosti dosadašnjeg rada tzv. Kriznog štaba. Odgovarajuća radna grupa Ujedninjenih protiv kovida već je otpočela sa radom na skretanju pažnje na činjenice koje, po našem dubokom uverenju, moraju dovesti do odgovornosti pojedinih članova Kriznog štaba - zaključuje se.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Hajmo ruke gore!

Zoran Živković [21.10.2020.]


Video dana

Kad imaš prijatelja sa dobrim sluhom

Anketa

Zašto je Vučić čekao 126 dana da nam saopšti sastav nove Vlade?

Rezultati