Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

16. 06. 2024. 12:42 30

Od Nestorovićeve imovinske karte će vam se zavrteti u glavi

Teško je "pohvatati" sve uloge profesora doktora Branimira Nestorovića (70), kojeg smo nekada znali samo kao dečjeg pulmologa, a danas, pored aktivnog bavljenja politikom, ovaj penzioner radi i u izdavaštvu.

Naime, Nestorović je vlasnik i direktor izdavačke kuće u kojoj je i jedini zaposleni, a koja štampa isključivo književna dela sa njegovim imenom na koricama, dok godišnji profit premašuje milion dinara.

Prof. dr Branimir Nestorović, karijeru je započeo kao lekar, pedijatrijski pulmolog i alergolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a danas je penzionisani profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, političar, narodni poslanik odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, osnivač i predsednik Udruženja “Vitezova reda zmaja“, na parlamentarnim izborima bio je nosilac liste “Mi – glas iz naroda”, on je i pisac, ali i izdavač, vlasnik i direktor izdavačke kuće "Gnosis Lux d.o.o.", koja se bavi štampanjem isključivo njegovih književnih dela.

Veliko interesovanje i prodaja Nestorovićevih knjiga ekspanziju je doživela tokom pandemije koronavirusa, nakon brojnih predavanja koja je držao i gostovanja u medijima, gde se sukobljavao sa stavovima zvaničnih zdravstvenih vlasti i protivio vakcinaciji. Privukao je pažnju antivakserske gomile, ali i radoznalih, neupućenih, neodlučnih građana. Posao u izdavaštvu bio je logičan sledeći korak."Čovek za sve"

Naime, prema dostupnim podacima Agencije za privredne registre, Nestorović je zakonski zastupnik u svojoj izdavačkoj kući, u kojoj nema zaposlenih.

Izdavačka kuća ovog doktora i političara, prema dostupnim podacima, u 2023. godini bila je u plusu za 10.000 evra, odnosno više od milion dinara, dok je samo poslovni prostor, u kojem se firma nalazi, koštao 16.597.982 ili nešto više od 140.000 evra, a za potrebe ovog poslovanja, na lizing su kupljena i dva vozila.

Prema dostupnim podacima, njegova firma imala je preko milion dinara troškova za plate, tokom godinu dana, tačnije zaključno sa decembrom 2023. godine.

Pisanje knjiga i rad u izdavačkoj kući, međutim, nije jedini izvor prihoda ovog dečjeg pulmologa. Nestorović uredno prima penziju, čija se visina ne može videti u imovinskoj karti, ali dobija i skupštinski paušal u iznosu od 40.000 dinara.Njegove knjige, čija je tematika prevashodno lečenje alergija i prirodna medicina, prodaju se po cenama od 1.300 do 2.750 dinara.Honorarni dečji lekar

Osim penzije, plate poslanika, prodaje knjiga, ali i zarade od brojnih predavanja, ne zaboravimo na honorar koji dobija radom u lekarskoj ordinaciji "Zmaj", koja se nalazi na istoj adresi kao i Nestorovićeva izdavačka kuća na Voždovcu. U ovoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi, Nestorović se vodi kao "glavni konsultant", kod kojeg se pregledi, zbog velikog interesovanja, kako tvrde njegove kolege, zakazuju šest do osam meseci unapred.

I to nije sve, jer imovina doktora Nestorovića ne obuhvata "samo" poslovni prostor sa izdavačkom kućom i ordinacijom. Ovaj penzionisani profesor, prema imovinskoj karti, poseduje i dve porodične kuće, od kojih je jedna nasleđena, kao i jednoiposobni stan. Takođe, Nestorovićev vozni park je na zavidnom nivou, a u njegovim rukama zveckaju ključevi dva privatna automobila marke Mazda i Sitoren C5.

Podsetimo, popularnost Branimira Nestorovića naglo je skočila na samom početku pandemije koronavirusa, a građani se i dalje sećaju njegovih kontradiktornih i sumanutih izjava i stavova, koje je zagovarao, još kao član “prve postave” kriznog štaba.

Virus "hahaha"

U vreme kada su članovi Kriznog štaba za suzbijanje virusa kovid-19 prvi put javno nastupili 26. februara 2020. godine na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije, najviše pažnje privukao je upravo Nestorović. On je o kovidu govorio kao o “najsmešnijem virusu”, koji je kasnije odneo gotovo sedam miliona života.

Takođe, protiv doktora Nestorovića, deo lekara iz udruženja "Ujedinjeni protiv kovida", podneo je prijavu Lekarskoj komori Beograd, zbog povrede Etičkog kodeksa, odnosno zbog njegove izjave "da bi pre umro nego primio vakcinu protiv koronavirusa", dok je muškarce u Srbiji savetovao da pre vakcinacije “zamrznu svoju spermu”.

Od tada do danas lekar – antivakser, teoretičar zavere, doktor “Haos”, stigao je do titule poslanika u Narodnoj skupštini, nakon što je, na iznenađenje većeg dela javnosti, prešao cenzus na poslednjim parlamentarnim izborima.

I bez obzira na brojne titule i funkcije, Nestorovićevo ime u javnosti uvek će asocirati na apsurdne izjave, iako njegovi poslovni angažmani nisu nimalo naivni, jer izvori zarada i imovinsko stanje govore o ozbiljnom biznismenu, ali na – "srpski način".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 30

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Prevrtljiv pas

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati