Društvo i ekonomija

M. Ž - V. T.

01. 10. 2020. 06:28 38

"Narode, izvini što si mi platio školovanje, Vulin mi ne da da radim"

Nada Maksimović, nezaposleni specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, koja je studije medicine završila sa prosečnom ocenom 9,78 i koja je jedno vreme bila stipendista vojske, ogorčena je zbog tretmana prema njoj i njenim kvalifikacijama od strane ministra Aleksandra Vulina i vrha Ministarstva odbrane. Prema njenim tvrdnjama, ostala je bez posla na VMA gde je bila na specijalizaciji, iako je ostvarila daleko bolje rezultate od pojedinih koji su iz kontroverznih razloga primljeni umesto nje. Sve žalbe Ministarstvu odbrane su joj odbijene, a pokrenula je i sudski postupak protiv vojske.

Maksimović je iskoristila priliku da se, kako kaže, izvini narodu koji je kroz poreze i dažbine ulagao u njeno školovanje jer nije u mogućnosti da im to vrati primenjivanjem svog znanja u praksi, jer moćnici ipak odlučuju da se zaposle lekari preko veze.

Nakon završetka studija bila je nagrađivana stipendijom za staž kao lekar stažista sa najvišim prosekom na KCS, a potom je volontirala na II hirurškoj klinici KCS. U međuvremenu je konkurisala na nekoliko mesta za zaposlenje, ali se, kako kaže, dešavalo da i kada je prva na listi, neko drugi bude primljen.

Uspela je kasnije da se zaposli u vojsci pod ugovorom na određeno vreme, kao vojni stipendista do kraja specijalizacije.

Tokom specijalizacije je radila na matičnoj klinici (Klinika za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA), a dobrovoljno je bila ispomoć i u Klinici za opštu hirurgiju VMA, kao dežurni lekar u centru za hitnu medicinsku pomoć.

- Redovno sam polagala sve kolokvijume, mogu reći i pre ostalih specijalizanata i to sa svim desetkama. Specijalistički ispit sam položila sa maksimalnom ocenom 8.11.2019. godine. Tada sve počinje da bude jasno, dan za danom. Posle položenog ispita sam se u par navrata obratila referentu za plastičnu hirurgiju kako bi mi prekinuli ugovor jer se moje školovanje završilo - navela je Nada Maskimović za Direktno.rs i dodala:

- Tada sam navedenom referentu rekla da želim da ostanem da radim u vojsci (u Vojnomedicinskoj akademiji) jer me zanima lečenje traume šake, opekotina i mikrohirurgija. Referent mi je ponudio ugovor o privremenim i povremenim poslovima (koji je protivzakonit jer je ugovor van radnog odnosa) i uputio me kod nadležne pravnice koja mi je objasnila proceduru o tom ugovoru, rekavši da je za njegovo pokretanje potreban nalog načelnika klinike. On je odbio moj ugovor o privremenim i povremenim poslovima, kao i molbu da piše potrebu za mojim ostankom u klinici za plastičnu hirurgiju i opekotine na predstojećim neposrednim prijemima na neodređeno, pod opravdanjem da je za takvu proceduru potrebno da ga kontaktira neko iz ministarstva odbrane - navela je ona.

Samo nekoliko dana od njenog obraćanja načelniku klinike, on je napisao potrebu za ostankom drugog kandidata koji je, prema tvrdnjama Nade Maksimović, specijalizaciju završio dve nedelje posle nje. Isti taj papir je i sama tražila, ali je bila odbijena.

Pošto je shvatila gde će sve ovo odvesti, počela je da šalje molbe i žalbe na sve adrese Ministarstva odbrane i VMA (sve kopije sa pečatima čuvam), a u nekoliko navrata i zahtev za razgovor sa načelnikom kadrova ministarstva odbrane, kao i predsedniku Republike Srbije. Ostala je bez odgovora sa svih strana.

- Tada se odlučujem da angažujem advokata, koji šalje pravne žalbe ministarstvu odbrane i Vojnomedicinskoj akademiji. Način odgovora tih državnih institucija je bio, a i dalje je, krajnje degradirajuć. Na pravne akte odgovarali su običnim pismima, vrteći jedan zakon, bez odgovora na konkretna pitanja, pokušavajući da prikriju rupe u vojnom zakonu - istakla je naša sagovornica.

Na osnovu svega doživljenog počela je da sumnja u pravednost prijema u stalni radni odnos u Vojnomedicinskoj akademiji.

- U poslednjih nekoliko godina ministar Vulin je sproveo nekoliko prijema i to sve bez javnog konkursa. Znači, za njih mogu znati samo odabrani ljudi. Ja sam lekar, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije sa prosečnom ocenom na fakultetu 9,78 i maksimalnom ocenom na specijalističkom ispitu. Kako je moguće da se ministar Vulin i državni sekretar Jocić toliko protive mom ostanku, a upoznali su me, imaju moju biografiju, znaju da sam jedan običan građanin iz obične porodice, bez ikakvog uticaja i takođe znaju da su ovakvim ponašanjem već jedanaest meseci ugrozili moju egzistenciju i da me svakim danom sve više i više teraju da napustim Srbiju, zemlju koja me je školovala i svoje znanje koje je narod platio, iskoristim u Nemačkoj, Sloveniji, Švedskoj...?

U poslednjem obraćanju Ministarstvu odbrane zatražila je objašnjenje ko je načelniku klinike naredio da piše potrebu za, sada već primljenim, lekarom samo nekoliko dana nakon što joj je rečeno da nema za lekarom njene specijalnosti. 

- Inače, nisam jedina osoba koja doživljava ovakav negativan vid selekcije. I zamolila bih sve medicinske i nemedicinske radnike vojske Republike Srbije od kojih se skrivaju neposredni prijemi na neodređeno da izađu u javnost i da narod sazna kako se urušava vojno zdravstvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati