Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 09. 2020. 08:15 19

Vulin umesto ostavke: Svaki let je smrtna opasnost za pilota!

Ovo je strašna tragedija koja je pogodila prijatelje i porodice pilota, ali i Vojsku Srbije i ceo naš narod. Posao pilota je užasno težak i svaki let je smrtna opasnost, toga moramo biti svesni, to je jednostavno tako - naveo je ministar odbrane Aleksandar Vulin, govorivši o smrti dvojice pilota prilikom pada vojnog aviona u okolini Malog Zvornika, kao da je sasvim normalno da avijatičari vojske izgube život na poslu.

Osim što se svakodnevno i prilikom svakog javnog nastupa divi i dodvorava "šefu", "vrhovnom komandantu" Aleksandru Vučiću, ministar vojni je počeo da govorio kao on.

Sveže su Vučićeve izjave o tome kako su lekari učili školu i kako im je država plaćala, ulagala u njih i oblikovala ih da bi bili spremni za pošasti poput koronavirusa i drugih bolesti.

- Ništa to nije. Znate, kao kad imate rat, najveći broj vojnika će da pogine. Te ljude školujete, ceo život u njih ulažete sve vreme, trudimo se da do rata ne dođe, ali kad dođe do rata… pa čekajte, ceo život vas plaćamo da budete vojnici - rekao je Vučić u aprilu.

Nešto slično, možda još jezivije, izjavio je Vulin kada je reč o poginulim pilotima Dejanu Krsniku i Zvonku Vasiljeviću usled rušenja aviona nedaleko od Loznice.

- Posao pilota je užasno težak i svaki let je smrtna opasnost, toga moramo biti svesni, to je jednostavno tako - glasi rečenica koju je ministar odbrane izgovorio gostujući na RTS-u, a da nije trepnuo.

Da li to što je posao pilota opaasan opravdava njihovu pogibiju, a da država i nadležni ništa nisu uradili da to spreče? Da li će to što je posao pilota opasan utešiti porodice poginulih i da li je to poruka za neke buduće naraštaje pilota koji treba da služe otadžbini?

Da li zbog toga što je posao pilota opasan treba da drhte porodice mnogih avijatičara kada sinove, muževe, braću ili očeve šalju na posao da zarade za parče hleba i da razmišljaju da li će im se živi vratiti kući?

Ne, ministre Vulin! Rečenica da je "posao pilota opasan i da je to jednostavno tako", nikako ne može da bude prihvatljiva zdravom razumu. Kao prvo, neophodno je ustanoviti šta je uzrok današnje nesreće u kojoj su život izgubila dva časna pripadnika srpske vojske. Kako je moguće da avion tek tako padne, a da je prošao kompletnu proveru i kontrolu pred poletanje i da je ustanovljeno da je bio ispravan?

Kao drugo, neko definitvno mora da preuzme odgovornost za tragediju koja se danas dogodila u okolini sela Brasina. Svakako da rečenica "posao pilota je težak i svaki let je smrtna opasnost" ne sme da amnestira odgovorne i ne sme da bude opravdanje kako nadležnih oficira Vojske Srbije, tako o čitavog ministarstva odbrane na čelu sa vama.

Ministre Vulin, umesto što pokušavate da nađete alibi za nesreću, koji je u najmanju ruku besmislen, bilo bi moralno da podnesete ostavku na mestu ministra odbrane. Kako vi, tako i svi ostali odgovorni da odu sa funkcija na kojima se trenutno nalaze.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati