Društvo i ekonomija

[ Izvor: European Western Balkans ]

21. 09. 2020. 15:35 16

Vučićeva mera iz vanrednog stanja NEUSTAVNA

Ustavni sud je pre četiri dana, po prvi put, oborio jednu od mera koje je Vlada Srbije uvela tokom vanrednog stanja usled pandemije COVID-19. Sud je proglasio neustavnim istovremeno vođenje krivičnog i prekršajnog postupka, kao i dvostruko kažnjavanje zbog nepoštovanja odluke o zabrani kretanja.

U martu 2020, Beogradski centar za ljudska prava podneo je Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i saglasnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima Uredbe o prekršaju za kršenje Naredbe ministra unutrašnjih poslova o ograničenju i zabrani kretanja. Inicijativa za ocenu ustavnosti se odnosila na mogućnost dvostrukog kažnjavanja - krivičnog i prekršajnog - lica koja prekrše zabranu kretanja.

Prema saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava koje je objavljeno na njihovom sajtu, Ustav Srbije i Protokol 7 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima garantuju načelo zabrane ponovnog suđenja za istu stvar, a od ovog načela se ne može odstupiti ni u vreme vanrednog stanja, prenosi European Western Balkans.

- Iako je naredbom ministra odrešeno da će se nepoštovanje uvedenih zabrana kažnjavati kao krivično delo - u skladu sa Krivičnim zakonikom, a kao prekršaj - u skladu sa pomenutom odredbom, nema nikakvog opravdanja da građani koji prekrše navedene zabrane budu dvostruko kažnjeni - naglašeno je u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava.

Iako je Sud ovu meru proglasio neustavnom, postupak za procenu ustavnosti Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije je obustavljen. Beogradski centar za ljudska prava je pokrenuo inicijativu za ocenu ustavnosti i u slučaju ove naredbe, naglasivši da je u potpunosti neustavna s obzirom na činjenicu da ju je donelo Ministarstvo policije u saglasnosti sa Ministarstvom zdravlja, a ne Skupština, odnosno Vlada Srbije uz supotpis predsednika Republike, kao što nalaže protokol po kome se donose mera odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajamčenih Ustavom.

- Imamo pozitivan odnos prema odluci koju je Ustavni sud doneo u pogledu zabrane dvostrukog kažnjavanja, ali nam nije jasno zašto je obustavljen postupak koji se odnosi na ocenu ustavnosti Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije. Ustav ne dozvoljava da MUP donosi takvu vrstu odluka - izjavio je za Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Podsetimo, do sada je podneto 66 inicijativa za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluka i mera koje su donete tokom vanrednog stanja sa ciljem sprečavanja širenja pandemije COVID-19.

Kako je portal EWB ranije pisao, u monitoring izveštaju "Vladavina prava i vanredno stanje" Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) naglašeno je da je jedan od najvećih problema u vezi sa radom institucija i sa stanjem vladavine prava tokom 52 dana vanrednog stanja u Srbiji upravo neaktivnost Ustavnog suda. Izveštaj, takođe, podseća da je Beogradski centar za ljudska prava skrenuo pažnju na neustavnost mera koje su donete tokom vanrednog stanja, a koje se odnose na mogućnost dvostrukog kažnjavanja lica koja krše zabranu kretanja.

- Od početka vanrednog stanja podneta je nekolicina utemeljenih inicijativa za ocenu ustavnosti pojedinih akata donetih u vanrednom stanju. Ustavni sud je odbacio inicijative za ocenu ustavnosti uvođenja vanrednog stanja tek 23. maja. Međutim, ostaje nejasno zašto se sud nije izjasnio o neustavnosti odgovarajućih propisa za vreme trajanja vanrednog stanja - naglašeno je u izveštaju.

Alarm izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 grupe autora koji čine koaliciju prEUgovor, takođe je naglasila pasivnost institucija kao jedan od najvećih problema u vezi sa demokratijom i vladavinom prava u Srbiji tokom vanrednog stanja. U Alarm izveštaju se ističe da je vanredno stanje ogolilo nefunkcionisanje institucija u Srbiji, što se pokazalo i u samoj činjenici da je vanredno stanje proglašeno mimo Narodne skupštine, bez odgovarajućeg obrazloženja o tome zašto se ona nije mogla sastati.

Podsetimo, Ustavni Sud je upravo ovu odluku po kojoj je proglašeno vanredno stanje, a koju je donela Vlada uz supotpis predsednika Srbije, ocenio kao odluku koja je u skladu sa Ustavom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati