Društvo i ekonomija

V. T.

26. 09. 2020. 08:14 4

DAN KAD JE 1.100 EVRA MALO Cene stanova su potpuno PODIVLJALE, a u ovim krajevima najviše

Cene nekretnina u Beogradu veće su i do 10 odsto, ali uprkos tome kupaca ima čak i više nego u istom periodu prošle godine. Eksperti za nekretnine saglasni su da je tržište bilo uzdrmano korona krizom, ali dok je pandemija u martu i aprilu u potpunosti zamrzla tržište, poslednjih par meseci ono se vratilo u normalu.

- Ukoliko uporedimo mesece pre pandemije, januar i februar 2020. godine sa istim mesecima prošle godine, govorimo o rastu od više od 25% u broju prometovanih nekretnina na nivou Srbije. Kada govorimo o mesecima nakon otvaranja tržišta, i tražnja i ponuda su rapidno porasli, zbog zaostataka iz marta, aprila i maja. Tako da je jun bio u rastu u odnosu na jun prošle godine za nekih 26% - kaže za naš portal operativni direktor kompanije Cityexpert Miloš Mitić.

Protok na tržištu nekretnina se povećao, a agenti nekretnina smatraju da je mogući uzrok tome zatvaranje tržišta za vreme karantina, te kupci i prodavci sada nadoknađuju propušteno.

- Kupoprodaja nekretnina u odnosu na isti period prošle godine nije opala, naprotiv, mislim da se ona intenzivirala. Koronavirus uticao je na povećanje prometa. Ne znam da li je virus direktno uticao, ali u odnosu na prošlu godinu ima više kupaca - kaže za Direktno agent Fima nekretnina Vladimir Laban.

Novac koji kupci treba da izdvoje za nekretnine u Beogradu, međutim, takođe je veća. Tako je cena kvadrata skočila u centralnim, ali i opštinama na periferiji grada. Primera radi, Mirijevo ima manjak stanova u odnosu na potražnju pa cene idu do čak 1.400 evra, što se vraća na nivoi iz 2008.

- Cene stanova rastu, u procentima za oko 10 posto na obodima grada - Mirijevo, Mali Mokri lug, Veliki mokri lug, a u centru su takođe skočile. Kupci nekretnina više se interesuju za novogradnju, najviše zbog povraćaja PDV-a za nove stanove i kupce prvog stana - objašnjava Laban.

Opština Savski venac prestigla je opštinu Stari grad po visini cene kvadrata u starogradnji, te za stan ili kuću treba da u proseku izdvojite čak 2.565 evra, dok se nekretnine na Paliluli, u zavisnosti od lokacije, mogu kupiti i za "samo" 1.159 evra. 

Iako je korona uzdrmala tržište cene još uvek ne padaju ali, kako smatra Mitić, u poslednjih par meseci ne možemo govoriti ni o rastu već o ravnoj krivi.

- Ne možemo govoriti o rastu cena nakon pandemije. Ako pogledamo tražnju, ona je i dalje konstantna za već tradicionalno tražene centralno beogradske lokacije kao i za nove kondominijume. Možemo da govorimo o blagom rastu od nekih 5-10% - smatra Mitić.

Da li će se kupci opredeliti za staru ili novu gradnju zavisi od ličnih preferencija, ali raste tendencija kupovine novih stanova jer često koštaju isto kao i stari.

- Trenutno je takva situacija da su stanovi u starogradnji vrlo često u sličnom ili istom cenovnom rangu sa novogradnjom, tako da se tražnja sve više usmerava ka novogradnji. Možemo reći da u ukupnom prometu i dalje dominira starogradnja, ali da tražnja ka novogradnji iz godine u godinu sve više raste. Tu možemo podvućii jasnu paralelu sa rastom broja investitora koji grade - kaže Mitić.

Za stari stan u Beogradu tako treba izdvojiti od 838 do 2.480 evra, a za novi 1.197 do 3.081 evra po kvadratu u zavisnosti od lokacije. 

- U prvom kvartalu ove godine prosečna cena stanova u starogradnji u Beogradu, oglašenih kod nas, iznosila je 1.512 evra/m2, a u drugom kvartalu 1.650 evra/m2, pri čemu vidimo da je, bez obzira na vanredno stanje, drugi kvartal doneo rast cena - kaže Jasmina Gavrilov Dražić, PR menadžer agencije za nekretnine 4zida.

U proseku se za stan u starogradnji izdvaja oko 1.659, a u novogradnji 2.139 evra.

- Najskuplji stanovi u Beogradu su na lokaciji Beograd na vodi, gde je u prvoj polovini ove godine i prodat najskuplji kvadrat, koštao je naime 9.124 evra. Na ovoj lokaciji je i prodat najskuplji stan u Srbiji i to za 1.380.888 evra. Poređenja radi, prošle godine najskuplji kvadrat iznosio je 8.683 evra, a nalazio se na istoj lokaciji, Beogradu na vodi - kaže Jasmina.

Epidemija koronavirusa donela je, kako navodi Gavrilov Dražić, manji promet na tržištu nepokretnosti, ali nije uticala na cene nekretnina, koje u većini gradova i dalje beleže rast. Tržište nekretnina možda očekuju promene i na jesen, a to pre svega zavisi od epidemiološke situacije, ali i od ekonomske situacije u zemlji. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati