"Ustav garantuje da zbog peticije niko ne može da snosi posledice" | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

18. 09. 2020. 15:27 1

"Ustav garantuje da zbog peticije niko ne može da snosi posledice"

Advokat Rodoljub Šabić, komentarišući smenjivanje grupe načelnika klinika VMA u Beogradu, rekao je da Član 36. Ustava Srbije izričito jemči da niko ne može snositi štetne posledice zbog potpisivanja peticija i predloga i stavova iznetih u njima, sem ako predstavljaju krivično delo.

- Smenjivanje grupe potpisnika peticije "Ujedinjeni protiv kovida" je još jedan u nizu sve učestalijih kršenja Ustava i zakona i povreda ljudskih prava koja su njima zajamčena - rekao je on agenciji Beta.

Šabić je dodao da je objašnjenje vlasti da je smenjivanje deo "sistemskih promena" u vojnom zdravstvu, "providan i neubedljiv pokušaj da se prikrije istina: da je reč o postupku koji je protivpravan akt političkog revanšizma".
- Samo u poslednjih desetak dana svedoci smo brojnih situacija koje potvrđuju da se pravo i pravni poretka sistematski podređuju dnevnopolitičkim potrebama vlasti - rekao je Šabić.

- Neizbežna štetnost i opasnost ovakvih postupaka dodatno je potencirana ili odsustvom prihvatljivih pravnih objašnjenja ili, još gore, nastojanjima vlasti da se to opravda i objasni nekakvim apsolutno nepostojećim pravnim argumentima - dodao je on.
Kao primer, Šabić je naveo "skandalozna prepucavanje policije i tužilaštva povodom neverovatnih propusta kojim je izvršiocu krivičnog dela, nakon brutalnog prebijanja pred kamerama i mnogo svedoka, omogućeno da pobegne iz zemlje".

- Nezavisno od toga o čijem propustu je reč i da li je reč samo o propustu ili nečem mnogo gorem, organi vlasti su javnosti servirali mnoštvo pravno neodrživih, neozbiljnih "objašnjenja" - izjavio je Šabić.

- Kulminacija je poziv policije javnom tužiocu na poligrafsko ispitivanje što je, budući da smo država u kojoj po zakonu imamo tužilačku istragu, a poligraf ne predstavlja dokaz, doslovno tragikomično - ukazao je on.
Po Šabićevoj oceni, saopštenje Kriznog štaba Vlade za Kovid-19 i Uputstvo Vlade Srbije o nadzoru nad građanima koji se vraćaju iz inostranstva, "nedovoljno su jasni i zbunjujući", a "u pogledu obaveza, porocedura, sankcija koje se stavljaju u izgled, u očiglednom su neskladu s odredbama Člana 30. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje to pitanje uređuju na bitno drugačiji način".

Verovatno najčešći primer neopoštovanja prava i pravnog poretka, po rečima Šabića su "učestali, praktično svakodnevni, slučajevi prikrivanja informacija o rashodima javnog novca i njihovo proglašavanje za tajnu. Prikrivanje ovakvih informacija - čak i da nije, a po pravilu jeste propraćeno nedopustivim diskvalifikacijama i uvredama na račun svakog ko ih zatraži, apsolutno je nedopustivo", upozorio je on.Time se, kako je naveo, "krše bar tri relevantna zakona: o tajnosti podataka; o slobodnom pristupu informacijama; o budžetskom sistemu", a uz to se "vređa i zahtev, i zdrav razum, i elementarna pristojnost da si dužan da onom čiji novac trošiš, položiš račun".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

AVbey Road

Zoran Živković [26.10.2020.]


Video dana

Spreman za svaku situaciju

Anketa

Zašto je Vučić čekao 126 dana da nam saopšti sastav nove Vlade?

Rezultati