Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 09. 2020. 15:39 7

Nova sramota Bogoslovskog fakulteta

Bogoslovski fakultet već mesecima potresaju razne afere. Počelo je sa pokušajima izbacivanja pojedinih predavača, među kojima je i vladika Maksim, koje je pokrenuo vladika Irinej Bulovič. Nastavilo se mešanjem Sinoda i patrijarha u odluke fakulteta što je suprotno Zakonu o univerzitetu i kulminiralo optužbama više žena da su silovane od strane sadašnjeg prodekana za nastavu profesora Vladimira Vukašinovića... I pored ozbiljnih optužbi desetak žena, profesor Vukašinović je normalno nastavio da radi na fakultetu i da čak obavlja i dužnost prodekana.

Patrijarh Irinej je u pauzi između hvalosleva koje izgovara o Aleksandru Vučiću, uspeo da kaže da je ta stvar završena. Posle seksualnih skandala, napada na maloletnike od strane vladika Kačavende i Pahomija, koji nisu imali jedini mogući epilog, SPC je ponovo pokušala da gurne stvari pod tepih.

To je na sednici Naučno nastavnog veća pokušao da spreči profesor Rodoljub Kubat, poznat po kritikama režima Aleksandra Vučića. Profesor Kubat je spasavajući ugled fakulteta predložio da Naučno nastavno veće uputi apel nadležnim institucijama da se pokrenu postupci protiv svih nastavnika koji su optuženi za seksualno zlostavljanje studentkinja.

Taj njegovo predlog, na sramotu Bogoslovskog fakuletata, nije prošao. Ali zato jeste predlog vladike Porfirija, izvršioca odluka Irineja Bulovića, da se veće obrati Sinodu Srpske pravoslavne crkve i zatraži povlačenje blagoslova koji je Sinod dao profesoru Kubatu da obavlja posao profesora?! Tako se sramota SPC, koja se potpuno izjednačila sa ponašanjem države pod Aleksandrom Vučićem, dodatno povećala.

Ali osim sramote ovo je ko zna koje po redu kršenje zakona koje sprovodi rukovodstvo Bogoslovskog fakulteta. Jer je po zakonu Univerzitet autonoman i nikakvo vanuniverzitetsko telo nema pravo da se meša u bilo koju njegovu odluku. A zahtev da se o statusu profesora Kubata odlučuje van fakulteta je baš to.

Neophodna je brza reakcija Saveta Beogradskog univerziteta kako bi se odluke jedne njegove članice uskladile sa zakonom. Ukoliko to izostane sramota će se preneti na sve fakultete Beogradskog univeziteta, njihove profesore i studente.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati