Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 09. 2020. 12:54 11

KO ĆE SAD DA NAS PRISLUŠKUJE? Smenjen Milenković Bagzi, bliski saradnik Dijane Hrkalović

Dejan Milenković, zvani Bagzi, poznat i kao bliski saradnik bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, smenjen je sa mesta načelnika Službe za posebne istražne metode, koja deluje u okviru Uprave kriminalističke policije, saznaje Direktno.rs.

Dakle, nakon Ivana Ristića, Darka Lukovića, Dragana Kujundžića, u MUP-u nastavljaju da smenjuju visokopozicionirane policajce.

Služba za specijalne istražne metode je organizaciona jedinica u okviru Uprave kriminalističke policije, koja se bavi sprovođenjem posebnih dokaznih radnji, specijalnim istražnim tehnikama, u cilju prikupljanja dokaza i rasvetljavanja krivičnih dela za koja je zakonom predviđena primena posebnih dokaznih radnji, piše na sajtu MUP-a. Prevedeno na narodski rečnik - to je sektor za praćenje i dokumentaciju - služba koja prati i prisluškuje.

Dejan Milenković jeste bio bliski saradnik Dijane Hrkalović, njen čovek u Kriminalističkoj policiji, i reklo bi se da zna mnogo - o šefovima, političarima, novinarima ili pojedinim građanima, svima čiji telefonski razgovori ili druženja u kafiću mogu biti zanimljivi vlasti.

Ime policajca Milenkovića Bagzija, ne svedoka saradnika, više puta se spominjalo u medijima, posebno posle slučaja "Potočari" u julu 2015. godine, i napada na Aleksandra Vučića. Srpska policija je, pisalo je Vreme, poslala ilegalno brojne policajce obučene za poslove praćenja, nadgledanja i snimanja ne da bi štitili Vučića, već iz nekih drugih "bezbednosnih" razloga. Ilegalni boravak inspektora iz srpske kriminalističke policije (Odeljenje za specijalne istražne metode) doveo je do toga da oni upravo "progovore" u jesen 2016. godine, u trenucima "krize izazvane" ubistvom Saleta Mutavog. 

Inspektori Milan Dumanović i Mladen Trbović su označili u svojoj prijavi Dijanu Hrkalović kao osobu koja im je na neki način "pretila" ako budu nastavili da "postavljaju pitanja" o tome šta su radili u Potočarima , a ona ih je u svojoj izjavi datoj Sektoru unutrašnje kontrole označila kao ljude koji se "ne povinuju starešinama".

Dvojica policajaca koji su podneli krivične prijavi nezakonito su uhapšeni, kako je kasnije utvrdila i kancelarija Zaštitnika građana. Vraćeni su u međuvremenu na posao, ali ne na mesta koja zaslužuju. 

- Dvojica policajaca su podnela prijavu protiv Dejana Milenkovića, načelnik Službe za posebne istražne metode i Gorana Nešića, koji je načelnik Odeljenja za posebne akcije, odeljenje pri toj službi. To odeljenje koristi te metode praćenja i prisluškivanja, a sada je pitanje da li legalno ili ne. I ovi policajci koji su bili u Potočarima su podneli prijavu protiv ove dvojice - da su ih nelegalno poslali u Potočare, to je bila situacija kada je sadašni predsednik bio izložen napadima. Vrlo neobična okolnost da se šalju srpski policajci bez naredbe, predstavljali su se tamo kao novinari, nisu nosili legitimiacije - što je vrlo neuobičajeno ako se tvrdi iz MUP-a da je bila to razmena i dogovor sa tamošnjom policijom BiH i RS... Zašto ne bi nosili legitimacije iz Srbije - pričao je o ovom slučaju Vik Cvijić, novinar NIN-a.

Pre toga i opozicioni lideri su objavili da imaju saznanja da ih prate i prisluškuju, da su im i policajci ranije ukazivali na nelegalne radnje tog tipa. Po njihovim rečima, sprovodi se posebna akcija Uprave kriminalističke policije, a u sklopu koje se prate lideri opozicije, te da u okviru UKP postoji Služba za specijalne istražne metode koja ima odeljenje za posebne aktivnosti smešteno u Makišu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati