Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 08. 2020. 06:44 10

Telekom dao za Kopernikus 200 miliona evra, a sada se zadužuje 200 miliona evra!

Kada je pre dve godine platio skoro 200 miliona evra za kupovinu kablovskog operatera Kopernikus tehnolodži, Telekom Srbija očigledno nije razmišljao o svom dugu koji je prošle godine dostigao 1,15 milijardi evra! Danas, Telekom Srbija grca u dugovima i planira da izda obveznice od 200 miliona evra, što znači da će se zadužiti još toliko!

- Nadzorni odbor telekomunikacionog operatera Telekom Srbija sazvao je vanrednu Skupštinu akcionara za 15. septembar zbog donošenja odluke o emisiji korporativnih obveznica od oko 200 miliona evra zbog finansiranja duga. Kompanija planira da izda korporativne obveznice nominalne vrednosti 23,5 milijardi dinara (oko 200 miliona evra) odnosno 2,35 miliona korporativnih obveznica pojedinačne nominalne vrednosti deset hiljada dinara -  saopštila je juče brokerska kuća Momentum.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, obveznice se izdaju "u cilju finansiranja poslovnih potreba kompanije, uključujući refinansiranje postojećih finansijskih obaveza i finansiranje unapređenja poslovnih aktivnosti".

- Posle sprovedene serije preuzimanja domaćih kablovskih operatera neto dug Telekoma na kraju 2019. godine dostigao 135,5 milijardi dinara (1,15 milijardi evra) - navedeno je.  

Međutim, postavlja se pitanje, zašto se o dugu nije razmišljalo kada su se kupovali domaći kablovski operateri, "Kurir", ali i ostali mediji? 

Prilikom kupovine Kopernikusa, ova državna kompanija je izjavila da je "kompanija Kopernikus tehnolodži kupljena po tržišnim uslovima i cenama".

- Kada se akvizira jedna kompanija uzima se u obzir više parametara, od broja korisnika usluga, infrastrukture, zaduženosti kompanije, potencijala daljeg rasta, kao i efekata sinergije dve mreže. Prilikom kupovine Kopernikus Technology, drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji, Telekom Srbija platio je manje od 1.000 evra po korisniku interneta i multimedije - rekli su iz Telekoma kada su kupili Kopernikus, i dodali da će "svojom kvalitetnom korisničkom bazom i finansijskim pokazateljima Kopernikus omogućiti Telekomu povrat investicije za manje od pet godina, doprineće povećanju vrednosti kompanije i dugoročnom povećanju operativnog profita (EBITDA) za više od 23 miliona evra godišnje“. 

Međutim, pitanje koje se sasvim logično nameće posle svih ovih činjenica je gde je Telekom dve godine od kupovine Kopernikusa? Na 1.15 milijardi evra duga, što je zabrinjavajuće! 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati