Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: UNESCO ]

25. 08. 2020. 16:49 1

"Vučić da reaguje na kršenja prava radnika iz Indije"

Evropska UNESCO katerdra za bioetiku uputila je apel predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da hitno reaguje zbog eksploatacije i kršenja ljudskih prava radnika iz Indije zaposlenih izgradnji puteva Srbije, koji su započeli štrajk glađu, kao i zbog drugih oblika eksploatacije i kršenja ljudskih prava radnika u Srbiji - u leskovačkoj Juri i drugim preduzećima širom Srbije.

- Evropska UNESCO katedra za bioetiku, Azijsko-pacifička UNESCO katedra za bioetiku, Sekcija za Indiju UNESCO katedre za bioetiku i Sekcija za Srbiju UNESCO katedre za bioetiku izražavaju duboku zabrinutost zbog medijskih izveštaja o teškim oblicima eksploatacije i kršenja ljudskih prava radnika iz Indije koji rade na izgradnji puteva Srbije i koji su započeli štrajk glađu, kao i zbog drugih ozbiljnih oblika eksploatacije i kršenja ljudskih prava radnika koji su državljani Srbije, a o kojima su mediji izveštavali da se događaju u leskovačkoj Juri i drugim preduzećima širom Srbije - navedeno je u saopštenju UNESCO Katedre za bioetiku za Evropu.

UNESCO u saopštenju traži od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da reaguje povodom kršenja ljudskih prava radnika.

- S obzirom na to da se navedenom eksploatacijom krši UNESCO-va Univerzalna deklaracija o bioetici i ljudskim pravima, kao i druge međunarodne konvencije o ljudskim pravima čiji je Republika Srbija potpisnik, od Aleksandra Vučiča zahtevamo trenutnu reakciju kao znak dobre volje - navodi se u saopštenju i zaključuje se:

- Ljubazno pozivamo predsednika Vučića da se pozabavi pitanjem koje pokrećemo i da građanima Srbije i Indije bez odlaganja na njega da odgovor. Ukoliko ne bude bilo trenutne reakcije, bićemo prinuđeni da obavestimo sve ostale odgovarajuće međunarodne institucije, kao i da ovo pitanje otvorimo pred drugim relevantnim forumima - ističe se u saopštenju UNESCO.

Da podsetimo, tridesetak radnika iz Indije, koji već godinu rade u Srbiji na izgradnji građevinskih objekata, angažovanih preko firme GP Nikolić iz Kraljeva, započeli su u sredu štrajk glađu ispred zgrade lokalne samouprave u Kraljevu, zahtevajući da im se isplate zaostale zarade. Kažu da im se u proseku duguje između 1.500 i 2.500 evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati