Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

17. 08. 2020. 14:24 4

"Vlast prebacila odgovornost na roditelje i nastavnike"

Demokratska stranka (DS) predstavila je danas model održavanja nastave u novoj školskoj godini čija je suština da se za đake viših razreda osnovne škole i srednjoškolce nastava najvećim delom održava onlajn, ali uz obezbeđivanje komunikacije sa nastavnicima, dok bi u nastavi đaka u nižim razredima osnovne škole bio primenjen kombinovani model onlajn predavanja i dolaska u školu.

Navodeći da model nastave koga je predložilo Ministarstvo prosvete nije sprovodiv, član Resora DS za prosvetu, Goran Radojev, kazao je da se mora voditi računa najpre o zdravlju učenika i nastavnika, ali i o potrebi da obrazovanje dece ne sme da trpi. 

- Time što je uputila stručna uputstva školama za izvođenje nastave, vlast je prebacila odgovornost na roditelje, nastavnike, škole. Opterećenja nastavnika biće ogromna, ko će moći da kontroliše sve mere koje je Ministarstvo prosvete predložilo - upitao je Radojev.Ocenio je da posle uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa u Srbiji, nije postojala onlajn nastava već "imitacija" nastave. 

- Ako se na to škola bude svela, onda deca gube pravo na obrazovanje - rekao je Radojev. 

Naveo je da bi Ministarstvo prosvete trebalo da obezbedi kurseve nastavnicima za onlajn nastavu, da socijalno ugroženim đacima država obezbedi računare ili tablete, a Telekom da im obezbedi internet vezu. Predsednik DS Zoran Lutovac ocenio je da umesto jasnog plana, zvaničnici u Srbiji šalju kontradiktorne poruke i unose konfuziju u vezi sa početkom i načinom na koji će biti izvođena nastava u novoj školskoj godini. 

- Pitanje je koliko je ministar prosvete koji ne zna da li će ostati ministar, spreman da rešava probleme. Najavili su obavezno nošenje maski u školama a ne kaže se da li država može da obezbedi te maske onoj deci koja nemaju ni za užinu - kazao je Lutovac. Ocenio je i da u Srbiji postoji kriza poverenja u institucije sistema.

- Građani su u početku bili vrlo disciplinovani u sprovođenju mera dok nisu videli u praksi da Krizni štab služi vlastima. Nije u redu što jedan čovek odlučuje o svemu u Srbiji, što drži u strahu i neizvesnosti potencijalne koalicione partnere. Sve to se odražava i na svakodnevni život građana - dodao je predsednik DS. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati