Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

15. 08. 2020. 11:31 23

"Tražićemo u Briselu obustavljanje radova kod Visokih Dečana"

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti "hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani".

U saopštenju iz kabineta predsednika Srbija ocenjuje se i da se upadom u zaštićenu zonu manastira i izvođenjem nelegalnih putarskih radova "ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja", što je u suprotnosti sa "evropskim civilizacijskim tekovinama", ali i sa propisima koje je donela sama Priština.

- Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, i spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja - srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine... Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić.

 

On je dodao i da je za produktivan dijalog neophodno da među učesnicima postoji minimalni odnos poverenja i miroljubiva klima za razgovore, a da putarski radovi u okolini manastira ne doprinose stvaranju takve atmosfere.

Naglasio je i da Srbija radove u okolini Visokih Dečana doživljava kao sredstvo pritiska i kao poruku da je srpska kulturna i verska baština "talac albanske samovolje".

Vučić je kazao i da je veliki broj crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije "pred rušilačkim besom albanskih ekstremista" i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi to moglo da se ponovi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati