Društvo i ekonomija

S. Marković

15. 08. 2020. 07:09 7

PRITISAK NA LEKARE - HEROJE Zbog istine postali meta vlasti

Samo u državi koja je u naprednjačkom zatvoru, oni koji se bore za živote građana Srbije, a koji maju hrabrosti da kažu šta misle, kažnjavaju se zbog iskazivanja tog mišljenja. Mnogo je primera da su lekari koji su u epicentru borbe protiv koronavirusa, izbačeni sa posla, smenjeni ili prisiljeni da sami daju otkaz. Direktno je već pisao o dr Saši Ljuštini, dr Stevanu Orelju, dr Tatjani Pejčić i dr Lejli Ćeranić, koji su svoju hrabrost iskazali u borbi sa kovidom-19, ali i rekli šta misle, pa trpe sankcije zbog toga.

Prvi slučaj koji je uzburkao i razočarao javnost bila je smena prof. Dr Tatjane Pejčić sa mesta direktora Klinike za plućne bolesti u Nišu jer je sredinom juna ove godine uputila dopis predsedniku Aleksandru Vučiću da niška Klinika za plućne bolesti više ne želi da ima status kovid bolnice, jer to može dovesti do "gašenja njene osnovne delatnosti". Ubrzo nakon toga, ona je smenjena. U eksluzivnoj izjavi za Direktno, ona je objasnila da je samo rekla istinu i da treba da se misli i na sve ostale pacijente.

Zatim je krajem jula doktorka sa GAK-a u Višegradskoj ulici Saša Ljuština, koja je potpisala peticiju za smenu Kriznog štaba, dala otkaz, jer je nakon potpisivanja peticije trpela poniženja na poslu. Dobila je naredbu od direktora da "isprazni svoju sobu", da bi potom bila prebačena na drugo odeljenje i skinuta sa operativnog programa. Nekoliko dana kasnije, dala je otkaz.

Protiv dr Stevana Orelja, specijaliste neurologije podneta je anonimna krivična prijava samo zato što je na blogu rekao da je teška epidemiološka situacija u Sremskoj Mitrovici i saopštio podatke o broju obolelih. To je kasnije direktor Opšte bolnice dr Živko Vrcelj objasnio rečima da je "nedozvoljeno da se iznose informacije iz ustanove bez dozvole".

A onda je sankcionisana i dr Lejla Ćeranić iz novopazarske bolnice, jedini infektolog, majka četvoro dece, koja je danima bila stub borbe protiv koronavirusa u Novom Pazaru. Ona je smenjena sa mesta načelnika Infektivnog odeljenja, a juče je Direktno pisao da je još jedan lekar iz ove bolnice na udaru. Reč je o Mithatu Mušiću, koji je na svom Fejsbuk profilu otkrio da mu se sprema suspenzija i da mu se namešta priča.

Nažalost, nisu oni jedini koji su kažnjeni, a da nisu krivi. Pritisak na zdravstvene radnike je toliko velik, da su se oni prosto izgubili i pored toga što im je život u svakom trenutku ugrožen, bore se da izleče pacijente, moraju i da misle na to da li će njihovo mišljenje da bude sankcionisano.

- Ogroman pritisak se vrši na lekare da se informacije o onome što su videli, zapazili ne iznose u javnost. U prvom trenutku to bude usmeno, zatim se direktori zdravstvenih ustanova pisanim dokumentom obraćaju zaposlenima, kao što je uradila direktor Instituta za onkologiju dr Danica Grujičić, koja je zabranila da bilo ko daje izjave bez njenog odobrenja, što znači da posle usmenih pretnji obavezno ide reakcija direktora. I to je tako u svim zdravstvenim ustanovama. I zatim, zbog pritiska koji trpe, većina lekara pognute glave slušaju naređenja, a taj koji misli bude izolovan. Vidite, medicinski radnici rade u timu. Zato je ta izolacija pojedinog radnika, mnogo teška i svi se toga plaše - kaže za Direktno dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

On dodaje da u takvoj situaciji retko ko se odlučuje da kaže šta misli, jer zna da će njegova porodica i on da pate pet ili šest godina.

- Sudovi i tužilaštva ne rade svoj posao i jednostavno ostanete usamljeni i, što je najgore, budete primer da mora da se ćuti. Vlast uspeva tako da uplaši pojedinca, ali kada svi stanu iza jednog, situacija će biti obrnuta. Ako ne mogu da vas zaplaše, oni probaju da vas kupe, ako i to ne mogu, moraju da reše situaciju, to je prirodan sled, ali treba izdržati pritisak - dodaje Panić.

On navodi primer Anesteziologije kraljevačke bolnice u kojoj radi, gde su pre dve godine udruženi uspeli da izdejstvuju da se redovno servisiraju svi aparati i oprema, iako godinama pre toga to nije urađeno.

- Jedino tako, ujedinjeni možemo da se izborimo za svoja prava - zaključuje on.

Za sada heroji su pojedinci, njima se divimo, ali ono što ne valja jeste da time što ne stanemo iza njih, i dalje izgleda idemo linijom manjeg otpora i držimo se onog : "Ćuti, ipak može biti gore!"

Može li?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati